Facebook profită de pe urma grupurilor de adepți ai supremației albilor

Facebook profită de pe urma grupurilor care promovează supremația rasei albe, deși a declarat că astfel de comportamente sunt interzise pe platforma sa. Grupurile postează imagini sau videoclipuri în care apar svastici și instigă la violențe împotriva tuturor celor care nu sunt albi.

În urma boicotului din 2020 când peste 1000 de companii au cerut Facebook să gestioneze mai bine insigările la ură și dezinformare, compania s-a angajat să facă o serie de schimbări. Printre ele, platforma de socializare a spus că nu va profita de postările sau conținutul care instigă la ură sau violență. Asta înseamnă că reclamele (principala sursă de venit a companiei) nu vor mai fi afișate în prezența unor astfel de postări.

Raportul publicat de Tech Transparecy Project (TTP) arată că promisiunea companiei a fost făcută doar pe hârtie. În practică, Facebook găzduiește 119 pagini și 20 de grupuri care promovează supremația albă sau au conexiuni cu grupări de supremsiști albi. Echipa de cercetare a Tech Transparecy Project spune că în 40% din căutările pentru aceste grupuri după termeni precum „Ku Klux Klan” sau „American Defense Skinheads”, Facebook a generat reclame. Ce e mai grav e faptul că din cele 226 de grupări de acest fel cunoscute de ONG-urile pentru drepturile omului, dar și de Facebook însăși, mai mult de 80 dintre ele au o prezență pe platforma de socializare.

Nu doar că Facebook, aparent, e conștientă de existența lor, însă mecanismul de generare automată al Facebook crează conturi pentru aceste grupări fără nicio problemă. Facebook le generează automat ca pagini de afaceri atunci când cineva listează un grup de supremație albă ca interes sau angajator pe profilul său. TTP spune că din cele 119 pagini identificate, 24 au fost generate automat de către Facebook.

Meta a spus că a început să ia măsuri cu privire la problemele identificate de TTP.

Am început imediat să rezolvăm o problemă în care apăreau reclame în căutări pentru termeni legați de organizații interzise. Vom continua să colaborăm cu experți și organizații externe în efortul de a fi la curent cu conținutul violent, plin de ură și legat de terorism și de a elimina astfel de conținut de pe platformele noastre” a declarat un purtător de cuvânt pentru The Washington Post.

Între timp, ONG-urile care luptă pentru drepturile omului critică atitudinea Facebook și constată că nu s-a schimbat mai nimic din 2020 până acum. Criticile sunt cu atât mai puternice cu cât, după cum e menționat și mai sus, Facebook are o listă cu aceste grupuri și organizații de adepți ai supremației albe, dar nu face nimic pentru a le opri.

Miza inacțiunii continuă să fie de viață și de moarte. Nu pot continua să merg la întâlniri cu miliardari crezând că se va întâmpla ceva, deoarece, în cele din urmă, există deja un dezechilibru de putere. La sfârșitul zilei, ei decid dacă fac sau nu ceva”, a declarat pentru WP președintele unui ONG care militează pentru drepturile afro-americanilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *