Instagram, investigată de autoritățile europene pentru o încălcare a confidențialității datelor minorilor
Instagram este în vizorul Comisiei irlandeze pentru protecția datelor (DPC) cu privire la o posibilă încălcare a legii GDPR. Neregulile s-ar referi la proasta gestionare a datelor minorilor care au cont pe platforma de socializare.
Ancheta a fost deschisă de DPC după ce a primit informații de la o parte terță și a verificat procesele care încalcă normele europene. Conform TechCrunch, o decizie este așteptată la finalul acestei luni sau, cel târziu, la începutul lunii septembrie.
Informații exacte despre ce problemă a fost identificată de DPC sau ce pedeapsă riscă Instagram nu sunt publice, însă TechCrunch afirmă că ancheta autorităților irlandeze a fost deschisă după ce a primit plângeri potrivit cărora Instagram ar fi dezvăluit datele de contact ale minorilor pentru că le-a permis acestora să-și creeze conturi de business pe platforma sa, ceea ce face ca datele de contact să fie publice.
Pe lângă acest aspect, DPC mai investighează și un sistem de înregistrare a utilizatorilor pe Instagram. Comisia irlandeză a constatat că există șanse mari ca un minor care își face cont prin acest sistem să aibe datele asociate contului respectiv publice. Pentru a scăpa de asta, utilizatorul este nevoit să schimbe manual setările și să treacă contul pe modul privat. Îți reamintesc că Instagram a spus că toate persoanele sub 18 au contul privat implicit pentru a reduce riscul de hărțuire sau experiențe neplăcute.
Uniunea este foarte atentă când vine vorba de protecția copiilor în mediu online, măsură pe care a introdus-o în pachetul de legi DSA, care urmează să interzică anumite practici dăunătoare ale giganților tech.
Dacă te întrebi de ce Comisia irlandeză pentru protecția datelor investighează Instagram și nu o autoritate europeană, răspunsul este că DPC dispune de jurisdicție pentru că marile companii Big Tech își au sediul în Irlanda (Google, Meta, Microsoft, Apple, chiar și Twitter). De fapt, la finalul lunii iunie Uniunea Europeană s-a declarat nemulțumită de activitatea DPC, spunând, prin vocea șefului Autorității Europene pentru Protecția Datelor, că legea nu este aplicată sufficient când vine vorba de abuzurile Big Tech.
Anchetarea la nivel pan-european a fost luat în calcul de Uniune, însă asta ar presupune o schimbare a legii GDPR care este puțin probabilă. În consecință, UE s-a gândit la înființarea unei comisii care să supravegheze și să se asigure de implimentarea legilor anti-BigTech.
DPC pare să fii înțeles mesajul Uniunii și a pornit motoarele, de aici și termenul limită relativ rapid comunicat de autoritățile irlandeze.
Articole asemănătoare
Facebook susține fascismul și nici nu-și dă seama. Postările mai multor jurnaliști români, eliminate fără să fie ținut cont de context
Myanmar a eliberat un reporter AP, după trei săptămâni de detenție
Prințul Arabiei Saudite, considerat vinovat pentru moartea lui Khashoggi, câștigă mai multă putere
Situație tensionată la The Washington Post. Doi jurnaliști premiați cer schimbarea conducerii
Presa din Grecia laudă pompierii români care se luptă cu flăcările de pe insula Evia: „Sunt de pe altă planetă”