Acum poți să-ți faci și tu un site de fake news de o zi EXCLUSIV
Internetul s-a umplut în ultimul timp de teste rapide (quiz-uri) pe tema fake news – majoritatea menite să te ajute să depistezi mai repede știrile false și manipulări. Cu toate astea, există un joc care vă permite să fiți administratorului unui site de știri.
Veți descoperi repede că Fake it to make it este chiar ceea ce sună – contentul pe care îl veți promova în calitate de patron al site-ului nu va fi unul veridic. În schimb, pentru țelul pe care vi l-ați ales la început (o sumă de bani), veți fi nevoit să faceți articole care să vă aducă vizualizări și profit.
Așadar, pentru a face sume de bani, utilizatorul trebuie să copieze articole sau chiar să le facă – puțin mai târziu pe parcursul jocului -, apoi să le distribuie în grupuri specifice. Pentru a atrage interes, este nevoie ca topicul să se potrivească publicului (de exemplu, un articol cu tag portocaliu va prinde întotdeauna mai bine pe un grup de simpatizanții portocalii, decât pe unul mov). De asemenea, pentru ca publicul să interacționeze cu articolul, este necesar ca materialul să genereze niște sentimente – frica, indignarea și așa mai departe – dar și credibilitate.
Designerul acestei platforme, Amanda Warner, spune că există șansa ca platforma să fie folosită drept practică pentru unii care au o agendă bine stabilită, însă scopul este total altul: acela de a-i face pe oameni să deosebească un fake news de o știre reală, tocmai prin exercițiu.
Ce este de reținut este faptul că necesită ceva timp pentru a atinge scopul. În testul făcut, Mediastandard.ro a reușit abia să atingă pragul de 7% din suma totală de 400$, cât am ales la început. Utilizatorul are trei variante de ”premiu”: să atingă pragul necesar pentru a cumpăra echipament pentru trupa personală, pentru a plăti un avans la un apartament sau a cumpăra o mașină folosită.
Warner spune că inspirația a venit din povestea adolecenților macedoneni care s-au îmbogățit prin lansarea unor site-uri pro-Trump.
Jocul poate fi accesat AICI
Articole asemănătoare
Un jurnalist palestinian a fost ucis în casa sa de un bombardament israelian
Nu se întâmplă doar în SUA: bilanțul stenogramelor din România
Recomandările redacției. Despre propagandă: Cum a folosit Ucraina social media în război și cum sunt afectați belarușii de politica lui Lukașenko
Vremea QAnon pe Facebook (aproape) a luat sfârșit. Compania va elimina orice cont asociat conspirației
Cazul primarului care a batjocorit un urs ucis ne demonstrează ce e greșit cu Facebook