Demers inedit – declarația internațională pentru combaterea dezinformării și apărarea democrației
În fața fenomenului fake news (știri false) și a crizei democrației din lume, organizația internațională Reporteri fără Frontiere a decis demararea unei campanii care are ca scop redactarea unei „declarații internaţionale privind informarea şi democraţia”, exact la 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului. Din comisia însărcinată cu redactarea acestui document fac parte laureaţi ai Premiului Nobel, jurnalişti şi jurişti internaționali, precum Shirin Ebadi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.
Potrivit unui comunicat al Reporteri fără Frontiere, declarația își propune „să enunţe principii, să definească obiective şi să propună modalităţi de guvernanţă”. Ea ar putea servi ca referinţă pentru „toţi cei care sunt ataşaţi conservării unui spaţiu public liber şi pluralist, condiţie a democraţiei”.
Din comisia care va redacta textul declarației fac parte 24 de personalități eminente, dintre care politologul american Francis Fukuyama, autorul celebrei lucrări Sfârșitul istoriei și ultimul om, fostul preşedinte senegalez Abdou Diouf, Marina Walker, directoare adjunctă a Consorţiului Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, Can Dündar, fost redactor-şef al cotidianului turc Cumhuriyet, sau foşti alţi laureaţi ai Premiului Nobel, cum ar fi Amartya Sen, Joseph Stiglitz şi Mario Vargas Llosa.
„Obiectivul final al iniţiativei este de a obţine un angajament internaţional al statelor, al companiilor private şi al reprezentanţilor societăţii civile. RSF se aşteaptă să fie lansat un proces politic la iniţiativa mai multor lideri din ţări democratice, pe baza declaraţiei care va fi redactată, pentru a se ajunge la un ‘Pact internaţional pentru informare şi democraţie'”, afirmă organizaţia.
Declaraţia Universală a Drepturilor Omului a fost în pregătire timp de doi ani, înainte de a fi adoptată la Paris de Adunarea Generală a ONU, în 1948. Pe de altă parte, calendarul acestei iniţiative este mult mai strâns: comisia, care se va reuni pentru prima dată în această săptămână, are doar două luni la dispoziţie pentru a redacta un text, iar consultările privind activitatea ei au fost deja lansate.
Articole asemănătoare
O nouă problemă majoră de securitate închide Google+ mai devreme
GDPR a tranșat o dispută familială: o bunică trebuie să șteargă pozele cu nepoții de pe social media
Un corespondent Europa Liberă în Rusia, atacat în fața locuinței sale. Motivul ar fi o investigație mai veche
Rusia ar fi finanțat partide și politicieni din 20 de țări cu peste 300 milioane de dolari
Cum s-a văzut incendiul de la Matei Balș în presă: despre primele date și informațiile pe surse