Numărul jurnaliștilor uciși în Gaza a ajuns la 95
Pe măsură ce conflictul dintre Israel și Hamas avansează, numărul civililor uciși în operațiunile din Fâșia Gaza crește. Printre aceștia se numără și jurnaliștii, care își pun viața în pericol pentru a relata lumii întregi suferința din acea regiune.
Conform datelor colectate de organizatia Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor, până la data de 20 martie au fost înregistrate 95 de decese confirmate în rândul lucrătorilor media. Dintre aceștia, 90 erau palestinieni, doi israelieni și trei libanezi.
Mai mult, 16 jurnaliști au fost răniți, 4 jurnaliști au fost dați dispăruți, iar 25 de jurnaliști au fost arestați de forțele israeliene. Au fost înregistrate și un număr mare de agresiuni, amenințări, atacuri cibernetice, cenzură și chiar uciderea unor membri ai familiei lucrătorilor media din regiune.
Vestea bună este că este singurul deces înregistrat în rândul jurnaliștilor din Fâșia Gaza de la ultima actualizare a listei, pe 4 martie. Victima este Muhammad Salama, un jurnalist palestinian care a lucrat ca prezentator pentru postul de televiziune Al-Aqsa TV, afiliat Hamas. Acesta a murit în timpul unui atac aerian asupra unei zone rezidențiale, petrcut pe 5 martie. Alături de Salama, au murit și mai mulți membri ai familiei sale.
Jurnaliștii uciși în timpul conflictului se numără printre cei peste 32.000 de morți de la începutul războiului, la 7 octombrie – peste 31.000 de palestinieni au murit în Gaza și Cisiordania și 1.200 în Israel.
Este absolut infiorator sa aud ca atat de multi jurnalisti si membri ai presei au fost ucisi in timpul acestui conflict teribil dintre Israel si Hamas. Acesti jurnalisti curajosi si nevinovati isi puneau in pericol viata pentru a ne aduce informatii din Fasia Gaza, iar acum devin si ei victime ale acestui conflict tragic. Este cu atat mai trist sa aflam ca printre victime se numara si jurnalistul Muhammad Salama, care lucra in mod pasnic pentru postul de televiziune affiliat Hamas. Speram ca acesta este ultimul deces inregistrat in randul jurnalistilor si ne dorim ca violenta sa inceteze cat mai curand, pentru ca acesti oameni sa poata relata in siguranta suferinta din acea regiune. Condoleante familiilor si prietenilor celor care si-au pierdut viata si speram ca autoritatile vor face tot posibilul pentru a proteja jurnalistii si preveni astfel de tragedii.