TikTok a eșuat în implementarea interdicțiilor în Rusia. Platforma, dominată de conținutul pro-război
TikTok a lăsat propaganda Kremlinului să fie distribuită pe platforma sa, deși compania a impus restricții pentru utilizatorii din Rusia. Pe data de 6 martie, TikTok anunțase că interzice urcarea de noi videoclipuri pe platformă pentru toți utilizatorii ruși. Pe lângă asta, pentru a se feri de legea ”fake news” pe care Moscova a implementat-o, TikTok a blocat și conținut din afara Rusiei.
Un studiu al ONG-ul Tracking Exposed care luptă pentru drepturile digitale ale oamenilor, a scos la iveală faptul că propaganda regimului de la Moscova a continuat să fie distribuită pe TikTok în ciuda restricțiilor. Ce e mai agravant nu este doar faptul că majoritatea postărilor de pe TikTok au fost cele care susțineau războiul, ci că vocile dizidente sau informațiile din afara Rusiei nu au putut fi postate din cauza restricțiilor.
Studiu a arătat că -după interdicție- un procent copleșitor de peste 93% din conținutul legat de război a fost pro-război și promova discursurile propagandei oficiale. Ca să înțelegi magnitudinea acestui eveniment, înainte de 6 martie, doar 58% din conținut legat de război era în favoarea acestuia, restul de 42% îl reprezentau postările anti-război.
Cercetătorii au constatat că interdicția a fost pusă în aplicare în mod necorespunzător de către TikTok. Între 7 și 24 martie, clipuri video au putut fi încărcate în continuare în Rusia, iar asta a condus la un dezechilibru; pentru fiecare videoclip anti-război au fost postate zece alte clipuri pro-război, conform calculelor echipei de cercetare.
Cum s-a putut urca conținut în Rusia dacă restricțiile erau în vigoare? Răspunsul este relativ simplu: proasta implementare făcută pe fugă și faptul că majoritatea clipurilor au fost urcate de pe versiunea web a TikTok. Folosindu-se de VPN-uri și SIM-uri înregistrate în alte țări, cei care au postat conținut propagandistic și pro-război au reușit să păcălească sistemul de restricții al TikTok.
Pe data de 24 martie, însă, compania a luat cunoștință de această vulnerabilitatea și a îmbunătățit sistemul de interdicție, astfel, nici un videoclip nu a mai fost încrcăt pe TikTok de atunci. Lucrurile s-au calmat, însă întreg conținutul urcat în perioada 7-24 martie a rămas disponibil utilizatorilor din Rusia. Diferența dintre conținutul pro și anti-război este mult prea mare acum, mai ales că orice conținut din afara Rusiei este blocat. Din păcate, utilizatorii ruși de TikTok rămân inundați de propaganda Kremlinului și blocați în timp pentru că noile evoluții ale războiului (cum ar fi masacrul de la Bucha) nu pot fi transmise pe platformă.
”În doar o lună, TikTok a trecut de la a fi considerat o amenințare serioasă la adresa sprijinului național al lui Putin pentru război la a deveni un alt posibil canal pentru propaganda de stat. Constatările noastre arată în mod clar că acțiunile TikTok au influențat această traiectorie”, a declarat unul dintre cercetători pentru The Washington Post.
Articole asemănătoare
Rusia a folosit site-uri care imitau publicații occidentale într-o largă campanie de dezinformare
Alte patru instituții media din Rusia, interzise de Uniunea Europeană
Un tânăr turc folosea fake news pentru a se răzbuna pe familie, pe avocat și pe șase judecători
Demonizarea Uniunii Europene, un salt în spate de la visul unei Românii democratice
Facebook ia în calcul o schimbare majoră la una din aplicațiile de mesagerie