Cum a arătat prima conferință de presă a lui Joe Biden în funcția de președinte al SUA

Al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii a ținut prima sa conferință de presă în noua funcție, la 65 de zile de la preluarea mandatului.

Agenția Associated Press remarcă însă că întâlnirea formală dintre jurnaliști și Joe Biden nu s-a desfășurat conform așteptărilor, întrucât nu au existat întrebări despre evoluția epidemiei de coronavirus – în ciuda faptului că virusul SARS-CoV-2 a ucis mai bine de jumătate de milion de americani.

Înainte de sesiunea de întrebări, liderul de la Casa Albă a afirmat că își propune ca în primele o sută de zile în funcție să fie administrate două sute de milioane de doze de vaccin anti-Covid.

Însă întrebările jurnaliștilor s-au axat pe alte probleme, cum ar fi imigrația, frontiera cu Mexic, reglementarea deținerii armelor și dacă Biden va candida din nou. Alte întrebări făceau referire la vicepreședintele Kamala Harris, nume vehiculat ca fiind următoarea propunere a Partidului Democrat pentru Casa Albă.

„Biden a fost din când în când direct, din când în când vânt și din când în când înșelător ca răspuns la întrebări. Când un reporter Bloomberg a pus întrebări specifice despre politica economică și China, Biden s-a angajat, în schimb, pe un lung tratat verbal privind relațiile dintre cele două țări”, scrie AP.

Mai mult decât atât, doar zece jurnaliști au fost invitați la conferința de presă formală a lui Biden. Din sală au lipsit inclusiv reporteri ai New York Times, dar și ai Fox News. Totuși, întâlnirea dintre președintele SUA și presă a fost lipsită de schimburile acide de replici, frecvente în timpul conferințelor ținute de predecesorul lui Biden, Donald Trump.

„A venit pregătit cu un liant de puncte de vorbire și un obiectiv de a rămâne la mesaj, deși uneori a deviat și, alteori, a devenit defensiv”, scrie CNN, făcând referire la comportametul lui Biden din timpul conferinței.