Cât de importantă este infrastructura internetului în război
A trecut mai bine de o săptămână de când Vladimir Putin a decis să invadeze Ucraina, iar lumea întreagă este conectată – în principal – prin rețelele de socializare la evenimentele acestui război.
Experții din domeniul războiului cibernetic au prevăzut că Rusia o să atace puternic tot sistemul de comunicații al Ucrainei, concentrându-se pe întreruperea internetului și izolarea informațională.
”Cu siguranță nu este ceea ce lumea a anticipat”, a declarat un specialist în securitate cibernetică citat de Washington Post.
Internetul nu doar că este funcțional, dar este folosit la maxim de autoritățile din Ucraina pentru a-și consolida sprijinul internațional. În săptămâna care s-a scurs de la începutul invaziei, Ucraina a primit ajutor în criptomonede, s-a folosit de social media pentru a ajunge la voluntarii care vor să lupte în legiunea străină a țării, activează aproape în totalitate pe rețelele de socializare unde comunică constant despre atrocitățile pe care armata rusă le desfășoară și a reușit să-l facă pe Zelenski un simbol al luptei împotriva imperialismului lui Putin.
De partea cealaltă, Rusia se vede izolată din toate părțile inclusiv când vine vorba de spațiul online. După ce sancțiunile impuse de majoritatea țărilor de pe glob au intrat în vigoare, marile companii tech au reacționat și au început să sancționeze dur canalele sau conturile controlate de Kremlin.
Ca să nu se lase mai prejos, autoritățile de la Moscova a decis că este timpul să ia și ele niște măsuri și au început prin a amenința, printre altele, Wikipedia, ca mai apoi să se concentreze pe publicațiile de știri independente care încă mai funcționau în Rusia.
Meduza trece în revistă principalele agenții de presă care au fost închise sau la care accesul a fost restricționat tocmai pentru a opri oamenii de a fi conectați la informațiile care vin din Ucraina. Printre aceste publicații se numără BBC și versiunea rusească a Radio Europa Liberă. Pe lângă asta, ieri seară au apărut numeroase raportări cu privire la faptul că Facebook, Google Play și App Store erau inaccesibile.
Cu toate astea, internetul și comunicațiile rămân neatinse în Ucraina. Lumea primește informații aproape în timp real de pe front, iar Rusia pare neputincioasă în a face față acestui război informațional. Specialiștii consultați de Washington Post erau de acord că Putin se aștepta să preia controlul Ucrainei mult mai repede decât se întâmplă acum și a vrut să lase rețelele de comunicații intacte. O manevră care s-a întors împotriva lui.
De la curajul celor 13 soldați ucraineni care au sfidat o navă de război a Rusiei în apropiere de Insula Șerpilor și până la imaginile cu zonele rezidențiale din Kiev sau Harkov bombardate barbaric de armata rusă, Ucraina a folosit internetul în favoarea ei și a reușit să alieneze Rusia chiar mai mult decât au făcut-o deciziile politice.
În război orice instrument poate fi transformat într-o armă, iar internetul se dovedește a fi una extraordinar de eficientă.
Articole asemănătoare
Twitter va avertiza utilizatorii cu privire la postările despre coronavirus ”potențial dăunătoare”
Trump nemulțumit de știrile care au apărut în urma întâlnirii cu Putin
Un fost director al Google spune că societatea are nevoie de legi antitrust care vizează companiile Big Tech
YouTube testează o nouă variantă pentru abonamentul Premium
Deși a lipsit din viața publică în ultimul timp, Ion Iliescu dă interviuri pentru presa de stat din Rusia