Surpriza lui Navalnîi pentru Putin, chiar în prima zi a arestării sale: un documentar despre ”cea mai mare șpagă” a liderului de la Kremlin
Întors în țara natală și arestat chiar pe aeroport, Navalnîi i-a făcut la rândul său un ”cadou” opozantului său aflat la putere: un documentar de două ore despre „cea mai mare șpagă” a lui Putin, ”Palatul”.
Clipul, uploadat pe YouTube pe 19 ianuarie 2021, îl surprinde pe politicianul de opoziție făcând o trecere în revistă a afacerilor cu care Vladimir Putin s-a ocupat încă de dinainte de căderea zidului Berlinului și culminează cu o serie de dezvăluiri cu privire la ceea ce susțin a fi una dintre cele mai de preț proprietăți ale liderului de la Kremlin.
O incursiune în stilul de viață luxos al lui Putin
Investigația, realizată de Fundația Anti-Corupție condusă chiar de Navalnîi, prezintă detalii cu privire la planuri de etaj, detalii financiare și fotografii interioare ale unui complex aflat în apropierea Mării Negre. În documentarul încarcăt online (cu subtitrare în engleză), politicianul rus afirmă că dovezile financiare prezentate sunt un indicator clar că palatul a fost construit de către apropiații lui Putin, dar și că este „cea mai mare șpagă din istorie”.
Echipa sa a descoperit că agenția de informații interne a Rusiei controlează o arie de aproape 30 de mile pătrate în jurul palatului, că spațiul aerian de deasupra construcției era restricționat și că garda de coastă nu permitea bărcilor să se apropie pe o rază de o milă, fapt ce ar putea să contravină poziției oficiale a Kremlinului, care susține că reședința de la Marea Neagră a lui Putin este mult mai mică și se află lângă orașul Sochi.
FBK a realizat inclusiv un model tridimensional și interactiv al interiorului, care ar fi fost făcut după planurile clădirii, puse la dispoziție de un contractor. Parterul include un centru spa, un cinematograf, o cramă și o zonă în aer liber cu fântâni descrise ca o „aqua discotecă”. Etajul următor, conform raportului, are un teatru mai mare, o sală de cazinou și un salon narghilea fără ferestre, cu o scenă de dans. Raportul descrie, de asemenea, un patinoar subteran de hochei, o biserică, un tunel către malul mării și un pod lung de 260 de metri care duce la o ceainărie.
„Este cea mai secretă și bine păzită unitate din Rusia, fără exagerări”, spune Navalny în videoclip. „Aceasta nu este o casă de țară, nu este o cabană, nu este o reședință – este un oraș întreg, sau mai degrabă un regat. Are garduri de nepătruns, propriul port, propria securitate, o biserică, propriul sistem de permise, o zonă fără zbor și chiar propriul punct de control la frontieră. Este ca un stat separat în interiorul Rusiei. Și în acest stat există un țar unic și de neînlocuit. Putin.”
Purtătorul de cuvânt al lui Putin neagă
„Am explicat deja cu ani în urmă că Putin nu are palat în Gelendzhik”, a spus purtătorul de cuvânt, Dmitri Peskov, citat de presa rusă.
„Repetă vechea poveste. A fost anul 2017 sau 2016, dacă nu mă înșel, când s-a menționat prima dată că ar trebui să existe așa-numitul palat al lui Putin din Gelendzhik. Acest lucru nu este adevărat. Nu este un palat, [Putin – n.r.] nu este proprietarul niciunui palat”, a declarat Peskov pentru CNN. „Toate acestea sunt zvonuri și au existat unele dispute între proprietarii acelor spații, dar într-adevăr nu au nicio legătură cu președintele Putin”.
Totuși, în ciuda spuselor purtătorului de cuvânt al președintelui rus, prima mențiune despre o proprietate privată de dimensiuni impresionantă a fost făcută acum aproape un deceniu, când Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a publicat o scrisoare deschisă cu diverse documente prin care îl îndemna pe președintele de atunci, Dmitri Medvedev, să „oprească corupția” care finanțează construirea presupusului palat.
Documentarul trebuie privit și din alt unghi
În timp ce presupusele fapte de corupție ale lui Vladimir Putin par a fi cel puțin posibile, documentarul în sine ridică mai multe probleme. Una dintre ele este chiar stilul în care Navalnîi se adresează publicului – care nu este format numai din cetățeni ruși, ci și din urmăritori din alte state europene. Același stil de investigații, prezentate sub forma unor videouri, i-au atras popularitatea atât în interiorul Rusiei, cât și în restul statelor, fiind acum unul dintre cei mai cunoscuți și urmăriți politicieni anti-corupție.
Un alt aspect important al investigației este apelul cu care clipul începe și se termină: „Timp de mulți ani, Navalnîi s-a luptat pentru drepturile noastre. Acum e rândul nostru să luptăm pentru el”, urmat de îndemnul ca rușii să iasă să protesteze, pe 23 ianuarie, în fiecare oraș. Inclusiv Navalnîi recunoaște că publicarea investigației după întoarcerea sa a fost conștientă, pentru că nu-și dorește ca „principalul personaj al acestui film să creadă că ne e frică de el sau că îi voi dezvălui secretele peste hotare”.
În trecut, alte investigații de-ale lui Navalnîi au primit multă atenție în mediul online și chiar au dus la proteste masive în Rusia. Unul dintre acestea prezintă conacul și averea lui Dmitri Medvev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și predecesorul lui Putin în funcția de președinte al statului. Demonstrațiile din stradă s-au încheiat cu detenții în masă, numai la Moscova au fiind arestați în jur de 1.000 de persoane.
La cum se prezintă lucrurile, e posibil ca singura șansă de scăpare a lui Navalnîi să fie presiunea făcută de populație – apelurile comunității internaționale fiind deja criticate de Administrația lui Putin, care a cerut celorlalte state să nu se mai amestece în problemele interne ale Rusiei. Însă protestul anunțat pentru data de 23 s-ar putea să nu fie chiar așa cum speră echipa lui Navalnîi, din cauza mai multor factori: noi restricții, pandemia de Covid-19 și vremea neobișnuit de rece.
Articole asemănătoare
Fake news-urile despre COVID-19 par să schimbe comportamentul oamenilor, dar nu dramatic
A apărut prima înregistrare cu incendiul de la Matei Balș. Imaginile, surprinse de o cameră de supraveghere
Două state, puternic vizate de dezinformare în ziua votului. Organizațiile de fact-check au demitizat cel puțin 10 narative false
Top 3 editoriale: despre presă, OUG și seism. BONUS: falsul interviu al lui Iliescu
O trecere în revistă a tensiunilor dintre Cîțu și Vlad Voiculescu. Cum s-a ajuns la demitere