O televiziune din Coreea de Sud va “reînvia” un cântăreț decedat de 25 de ani

Kim Kwang-seok, unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din Coreea de Sud, va putea fi ascultat și văzut după 25 de ani de la decesul acestuia.

Televiziunea SBS va difuza, la sfârșitul acestei săptămâni, imaginea și vocea cântărețului, în cadrul unei emisiune numite „Competiția secolului: AI vs om”. Kim Kwang-seok nu va cânta o melodie din repertoriul său, ci una nouă, în duet cu un artist viu, conform CNN.

“L-am reînviat pe Kim Kwang-seok pentru a arăta capacitatea sistemului de inteligență artificială”, a spus producătorul emisiunii.

Această performanță este posibilă mulțumită unui start-up sud-coreean fondat în 2020, care oferă soluții audio AI pentru creatorii de conținut. Tehnologia Singing Voice Synthesis (SVS), cu care va putea fi auzit artistul sud-coreean, învață voci ascultând mai multe melodii.

Pe cât de ambițios este proiectul, pe atât de multe controverse a stârnit. Pe deoparte, fanii lui Kim Kwang-seok sunt entuziasmați sa îl poată vedea după 25 de ani de la absență, însă sunt și voci care pun la îndoială moralitatea și legalitatea acțiunii.

“Cine este considerat proprietarul vocii? Creatorul programului AI sau al sistemului AI în sine?” s-au întrebat avocații consultați de CNN, fără a putea da un răspuns clar cu privire la acest subiect.

Un alt aspect de luat în considerare este potențialul pe care acest program de Inteligență Artificială îl are în campaniile de dezinformare sau în alte escrocherii. În urmă cu doi ani, în 2019, un angajat al unei companii a fost convins să dea banii firmei după ce o persoană a folosit un software audio pentru a avea vocea șefului său.

În 1996, când avea 31 de ani, cântărețul Kim Kwang-seok și-a luat viața. El se afla în cel mai înalt punct al carierei sale, reușind să lanseze mai multe hituri, motiv pentru care și în ziua de azi sunt fani care vor să creadă teorii ale conspirației despre asasinarea sa, și nu varianta oficială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *