Facebook vrea libertate de exprimare, dar nu pentru toată lumea: angajații critici și sindicaliștii, pe lista neagră
Faptele recente ale Facebook au dovedit că platforma se folosește de libertatea de exprimare pentru a se scuza de la aplicarea unor măsuri necesare, însă dispare la fel de repede atunci când vine vorba de angajații care au criticat deciziile conducerii și sindicatele care folosesc serviciile companiei.
După ce a anunțat că nu va lua nicio măsură împotriva angajaților care au protestat, în timpul orelor de lucru, împotriva deciziei lui Mark Zuckerberg de a nu marca o postare a președintelui SUA, Donald Trump, ca fiind instigatoare la violență. Cu toate astea, se pare că un angajat ar fi fost concediat.
ÎN INTERESUL TRANSPARENȚEI
Motivul pentru care Brandon Dail, un inginer, ar fi rămas fără loc de muncă se pare că nu ar fi fost participarea sa la protestul virtual împotriva CEO-ului companiei, ci pentru că a criticat public un coleg care a refuzat să includă o declaraţie de sprijin pentru mişcarea Black Lives Matter în niște documente la care lucra, întrucât nu ar fi dorit să intre în polemici politice. Dail ar fi afirmat pe contul său de Twitter că „a nu face intenționat o declarație este deja (un act) politic”.
”În interesul transparenței, am fost concediat pentru că am arătat inacțiunea unui angajat aici pe Twitter. Susțin cele spuse. Nu mi-au dat șansa să demisionez”, a spus inginerul pe contul său de Twitter, conform CNET.
Nu e prima oară când Dail este vocal în privința alegerilor făcute de conducerea companiei. În timpul ședinței dintre angajați și Mark Zuckerberg, în care acesta din urmă a încercat să își argumenteze deciziile, inginerul a postat pe Twitter că ”este clar că conducerea refuză să fie de partea noastră.
BAN LA SINDICALISM
Lansare Facebook Workplace, o platformă menită să ușureze comunicarea din interiorul unor companii extinse, nu a fost lipsită de incidente. The Intercept relatează că, în timpul unei prezentări interne realizate de rețeaua de socializare, au fost expuse mai multe caracteristici ale noului serviciu, printre care și posibilitatea de a elimina și bloca anumite subiecte aflate în trending din news feed-ul angajaților.
”Controlul conținutului” pe care angajații îl văd a fost prezentat ca fiind un beneficiu, Facebook oferind chiar și un exemplu pe placul celor mai mulți angajatori care colaborează cu gigantul tehnologic: ”sindicalizare”.
Facebook a fost criticată, încă odată, de proprii angajați. Multora dintre ei nu le-a venit să creadă că compania pentru care lucrează ar interzice pe față dreptul la organizare în sindicate.
Atât cazul postărilor liderului SUA, Donald Trump, cât și cel al platformei Facebook Workplace, reprezintă un indiciu în modul în care Facebook se poziționează față de cei mai mari consumatori și clienți ai săi. Fără să ia în calcul nevoile și binele utilizatorilor săi simpli, cea mai populară platformă de social media se pretează la a satisface doleanțele unui personaj politic care, în trecut, a amenințat rețelele de socializare cu repercursiuni dacă mai ”cenzurează” discursul care instigă la ură și dezinformeză al unor conservatori și ale marilor companii, deranjate de mișcările sindicale.
Articole asemănătoare
O fotografie cu tenul lui Donald Trump creează noi controverse
Meta pierde un miliard de dolari pe lună din cauza diviziei VR/AR a companiei
Un director regional al televiziunii publice franceze, amenințat pentru că a retras un documentar cu Ioana d’Arc
Propaganda rusă, amplificată de creatori de conținut controlați de Kremlin
Artista rusă care a schimbat etichetele de prețuri dintr-un magazin cu slogane anti-război riscă 10 ani de închisoare