Un important centru de cercetare privind dezinformarea își oprește activitatea, din cauza presiunilor politice

Centrul de Cercetare a Internetului de la Stanford (Stanford Internet Observatory), o grupare de cercetare care studiază abuzurile pe platformele de socializare, pare să fie în criză, conform unui raport publicat de Platformer și citat de The Verge.

Raportul descrie situația în care grupul se află ca fiind un posibil pas către dizolvarea sa. Recent, câțiva membri cheie ai echipei au plecat, inclusiv directorul fondator Alex Stamos și directorul de cercetare Renée DiResta. Alți membri au fost sfătuiți să-și caute alte locuri de muncă.

Cu toate acestea, Observatorul Internetului a fost mult timp ținta diferitelor atacuri și chiar procese. Munca sa, precum cercetarea asupra integrității alegerilor, a făcut ca grupul să devină ținta grupurilor de extremă dreaptă și a republicanilor, care îl acuză de „supraveghere în masă și cenzură în masă”.

Observatorul, victima SLAPP

Potrivit informațiilor adunate de The Washington Post, două procese în desfășurare și două anchete ale Congresului asupra Observatorului au costat pe Stanford milioane de dolari în taxe legale, iar granturile substanțiale nu au fost reînnoite.

Atacurile online, pe de altă parte, au afectat moralul studenților și cercetătorilor afiliați programului.

Înalta Curte se va pronunța în câteva săptămâni asupra unui caz cunoscut sub numele de Missouri v. Biden, care include pretenții împotriva Observatorului.

Un alt proces împotriva grupului de cercetare și a unora dintre membrii săi a fost intentat de firma de avocatură a consilierului lui Donald Trump, Stephen Miller, pentru acuzații de încălcare a Primului Amendament.

citește și: Ce sunt procesele SLAPP, folosite împotriva jurnaliștilor, și cum a ”diluat” Consiliul UE legislația anti-SLAPP

Soarta Observatorului Internetului este una îngrijorătoare, dat fiind rolul pe care grupul de cercetare l-a avut în dezvăluirea multor campanii de dezinformare pe social media. Însă este clar că procesele constante, împreună cu atacurile din mediul online, și-au îndeplinit scopul: au redus la tăcere una dintre cele mai proeminente voci împotriva dezinformării din mediul academic. Deși procesele strategice împotriva participării publice (cunoscute mai des sub acronimul SLAPP) sunt îndreptate frecvent către jurnaliști, este clar că ele au fost folosite de grupuri de dreapta pentru a diminua capacitățile grupului de cercetare.

Numai în Europa, datele colectate arată că procesele SLAPP au devenit un fenomen comun.

Un studiu comandat de Comisia Civilă pentru Libertăți, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) al Parlamentului European arată că, în perioada 01 ianuarie 2022 – 31 august 2023, au fost identificate 47 de acțiuni în justiție împotriva a 102 inculpați. Persoanele politice și funcționarii publici au fost cei mai des întâlniți reclamanți, reprezentând 42,6% din totalul reclamanților, urmați de companii (21,3%), profesioniști în drept (10,7%), alte persoane fizice (8,5%), societatea civilă (6,4%), partide politice ( 4,2%), administrația locală (4,2%) și state (2,1%).

În timp ce cele mai multe ținte ale acestor procese au fost jurnaliștii (44,1%) și instituțiile media (28,4%), doar în Europa 13,7% dintre SLAPP au fost împotriva organizațiilor neguvernamentale.

În SUA nu există o legislație reală împotriva SLAPP-urilor, lăsând atât jurnaliștii, activiștii – chiar și cercetătorii – să fie vizați de diverși indivizi prin sistemul de justiție, pentru a le secătui resursele mentale și monetare, în speranța de a-i intimida să nu publice realități incomode.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *