Fac rău imigranții Uniunii Europene?

Imigranții fac rău Uniunii; sunt o povară pentru sistemele sociale naționale; iau locurile de muncă ale cetățenilor UE – sunt doar câteva dintre afirmațiile false făcute de extremiști, atunci când sunt discutate politicile Uniunii Europene privind imigrația. Există multe mituri și prejudecăți când vine vorba de acest subiect, fiind folosite statistici interpretate greșit sau informații incomplete.

Conform Eurostat, în 2022, aproape 10 milioane de cetățeni din afara UE lucrau în Uniune, reprezentând 5% din totalul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani. Aceste cifre includ lucrători esențiali care sunt supra-reprezentați în sectoare precum cel al serviciilor de curățenie, construcțiilor, dar și a livrărilor – pe care cetățenii nativi nu le preferă. 

Cu alte cuvinte, imigranții aduc o contribuție semnificativă la forța de muncă a UE. Ei nu ”fură” locurile de muncă, întrucât rata de ocupare a forței de muncă este mai mare pentru cetățenii europeni. Cei care se mută pe teritoriul Uniunii Europene pentru a munci se angajează în domenii de care europenii fug/se feresc, fiind considerate grele sau plătite mai puțin. 

Aflați mai multe despre acest mit urmărind de joi până luni la Digi24 Pastila de (DEZ)INFORMARE, o emisiune realizată de Editiadedimineata.ro, în colaborare cu Mediastandard.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *