Mai multe publicații încheie colaborarea cu jurnalistul acuzat de viol de o colegă

Numele lui Răzvan Băltărețu a ajuns în atenția publică după ce, în mediul online, a fost acuzat de o colegă de breaslă că a violat-o. Jurnalista Adina Florea a povestit pe pagina sa de Facebook experiența traumatizantă pe care a avut-o cu fostul redactor Vice România în 2015, când aceasta era studentă în anul I.

Postarea Adinei Florea vine în contextul acordării premiilor ”Superscrieri”, unde publicația Vice România a fost premiată pentru activitatea sa. Pe scenă a urcat Răzvan Băltărețu, care a avut funcția de redactor-șef al fostului site.

„io la Superscrieri nu merg pentru că am o problemă să-mi văd violatorul premiat pe scenă.

e şi omul care în iulie 2015, atunci când aveam abia 20 de ani împliniţi, s-a urcat peste mine şi m-a violat în timp ce-i urlam nu. apoi a adormit în patul meu, iar eu am plecat să dorm pe malul Dâmboviţei, în faţa căminelor de la Grozăveşti.

între timp, fapta s-a prescris. dar a existat, iar martori sunt toţi prietenii care mi-au ascultat povestea şi sutele de ore de terapie pe care le-am făcut în ultimii 5 ani.

agresorul şi-a lansat un podcast despre educaţie sexuală. Azi a ridicat un premiu necuvenit. pentru mine, e prea mult. iar azi sunt suficient de puternică să o spun”, a spus jurnalista.

Ulterior, ea a dat mai multe detalii despre dinamica dintre cei doi, care s-au cunoscut pentru că acesta îi corecta eseurile pentru admiterea la Facultatea de Jurnalism.

„După aia mi-a tot mai scris, ne-am văzut de câteva ori și atunci devenisem prieteni, eu țineam oarecum la el, adică mă interesa oarecum dar… am băut, a venit la mine în cameră, am băut, s-a suit peste mine, eu i-am zis «Nu» și el m-a violat și s-a culcat. Nu am depus plângere pentru că habar nu aveam ce să fac, adică nu știu câte fete de 20 de ani sunt în stare să depună plângere la poliție mai ales când sunt violate de un prieten în propria lor casă, nu e ca și cum te violează un străin pe stradă”, a povestit ea, pentru G4Media.

În același interviu, jurnalista a explicat că există un stigmat mare în jurul violului în societatea din România, motiv pentru care a preferat să nu se adreseze autorităților. Totuși, Florea a spus că ar depune acum plângere, „după ani de terapie”, dacă „fapta nu s-ar fi prescris”.

Varianta lui Răzvan Băltărețu

De cealaltă parte, bărbatul acuzat de viol inițial a negat pentru G4Media aceste fapte, însă ulterior a revenit și a spus că știa despre acuzațiile Adinei Florea la adresa sa. Mai mult, acesta a admis relația sexuală pe care a avut-o atât înainte, cât și după cu victima.

„Noi am avut … nu a fost o relație oficială (…) Am ieșit cu prieteni de-ai ei, cu prieteni de-ai mei” și „într-adevăr am făcut sex de câteva ori la ea în camera de cămin”. Băltărețu a adăugat: „Am prețuit de fiecare dată consimțământul și dacă ar fi fost așa, «Nu», foarte … dacă ar fi fost «Nu» expres spus în niciun caz nu aș fi făcut asta”, a spus el.

„Nu am neapărat un moment zero în care s-a încheiat, pur și simplu s-a încheiat. Prin vara lui 2016 ne-am întâlnit, mi-a povestit mi-a prezentat situația asta și eu i-am zis că îmi pare rău că s-au văzut lucrurile așa și niciodată nu a fost asta intenția mea”, a continuat el, menționând faptul că ulterior cei doi au lucrat împreună timp de doi ani la Vice România, începând din 2017. 

Întrebat dacă este posibil să nu mai țină minte exact cum a fost din cauza consumului de alcool din acea seară, Răzvan Băltărețu a precizat: „Asta nu, îmi aduc aminte lucrurile astea și în egală măsură îmi aduc aminte că am apreciat-o mereu, nu a fost băi reușesc în seara asta și gata, adică nu era prima dată când făceam sex”. 

Ambii au recunoscut că au întreținut relații sexuale atât înainte, cât și după incidentul dezvăluit de jurnalistă.

Press One şi Hotnews au încheiat colaborarea cu Răzvan Băltărețu

După ce postarea de Facebook a Adinei Florea a atras atenția multor oameni, atât din industria media cât și cititori, două redacții cu care bărbatul acuzat colabora au anunțat despărțirea de acesta.

Redacția PressOne a precizat faptul că își încheie colaborarea cu Răzvan Băltărețu, condamnând „cu tărie orice formă de violenţă sau abuz” și exprimându-și solidaritatea „pentru toate femeile care au trecut prin astfel de experienţe traumatizante”.

„Pentru redacţia PressOne, integritatea, respectul şi siguranţa sunt valori fundamentale. Considerăm că astfel de comportamente nu-şi au locul în presă şi în nicio altă parte a societăţii”, se mai arată în mesajul Press One, conform EVZ.

O măsură similară a luat și HotNews: „Media Bit Software, compania editoare a publicaţiei HotNews, a luat act de acuzaţiile grave aduse ziaristului Răzvan Băltăreţu. O fostă colegă de presă îl acuză pe acesta de viol. Răzvan Băltăreţu colabora, ca freelancer, cu HotNews pe proiecte editoriale şi comerciale. În timp ce urmărim derularea evenimentelor cu privire la acuzaţiile grave privind comportamentul lui Răzvan Băltăreţu, comunicăm că relaţia cu acesta a fost încheiată, cu efect imediat”.

Mai mult decât atât, inclusiv colega lui Răzvan Băltărețu de la podcastul despre educație sexuală ”Pătratul roșu” a anunțat că, în lumina dezvăluirilor făcute în ultimele zile, va pune pauză proiectului.

Violența sexuală în România

Centrul Filia raporta, în prima lună a anului 2023, că 1 din 4 femei din România a fost agresată fizic sau sexual de partener sau de fostul partener. Cifrele ar putea fi, totuși, mai mari, din cauza mai multor fenomene. Unul dintre acestea este lipsa de încredere a victimelor în autorități, care de cele mai multe ori se implică superficial sau chiar deloc în protejarea persoanelor supuse violențelor de gen. Un alt factor este stigmatul social, însă un rol la fel de mare îl joacă și slaba conștientizare a spectrului de violență sexuală.

Chiar dacă cazul Adinei Florea nu mai poate fi soluționat de autoritățile competente, mărturia acesteia poate reprezenta un punct de pornire în consolidarea educației sexuale și conștientizarea nivelului național de violență de gen.

Pentru jurnaliști, există pe internet mai multe ghiduri gratuite cu privire la modul în care violența de gen ar trebui abordată în spațiul public. Unul dintre acestea este realizat de Asociația Presei Independente (API) din Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de UN Women în parteneriat cu UNICEF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *