YouTube și Meta: Eșecul în combaterea dezinformării politice, în contextul alegerilor
În contextul alegerilor din India din 2024, YouTube și Meta (compania-mamă a Facebook și Instagram) au fost criticate dur pentru eșecul lor de a gestiona eficient dezinformarea politică. În ciuda eforturilor declarate de a colabora cu verificatorii de fapte și de a implementa măsuri stricte, aceste platforme continuă să fie terenuri fertile pentru răspândirea informațiilor false.
Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât anul 2024 reprezintă anul alegerilor cam peste tot în lume și știm, din experiențele trecute, implicarea pe care platformele de social media le joacă în procesul electoral.
YouTube a introdus diverse politici și a încheiat parteneriate cu verificatori de fapte pentru a combate dezinformarea. Cu toate acestea, numeroase videoclipuri cu conținut fals rămân vizibile pe platformă, răspândindu-se rapid înainte de a fi identificate și eliminate, conform Medianama.
Criticii subliniază că algoritmii YouTube, care favorizează conținutul viral, contribuie la propagarea dezinformării, în ciuda eforturilor de moderare.
De cealaltă parte, Meta a creat un Centru de Operațiuni pentru Alegeri și a colaborat cu verificatori de fapte pentru a combate dezinformarea electorală – fără prea mult succes însă, întrucât problemele persistă.
Platformele Meta, inclusiv Facebook și Instagram, sunt încă pline de postări care conțin informații false. Algoritmii Meta par să aibă dificultăți în a distinge conținutul fals de cel autentic, iar utilizatorii sunt adesea expuși la dezinformare înainte ca aceasta să fie verificată și corectată.
Deși verificatorii de fapte colaborează strâns cu YouTube și Meta, rezultatele sunt departe de a fi ideale. Dezinformarea continuă să circule rapid, iar verificatorii de fapte nu pot ține pasul cu volumul mare de conținut fals.
Articole asemănătoare
Freedom House: Serbia, Muntenegru și Ungaria nu mai sunt democrații, ci regimuri hibride
Premierul canadian Justin Trudeau, vizat de o campanie de dezinformare chineză
Tot ce trebuie să știi despre procesul lui Elon Musk împotriva OpenAI
Relatarea unei jurnaliste expulzate din Rusia, publicată de Politico: „Ce m-a învățat faptul că am fost alungată din Rusia despre războiul Kremlinului împotriva presei”
Instagram vrea să semene cu TikTok: „Nu mai suntem o aplicație de partajare a fotografiilor”