Conflictul din Crimeea, condamnat dur de Adunarea Generală a ONU

În cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite (AGNU) au fost emise directive prin care autoritățile rusești sunt îndemnate să renunțe ,,fără întârziere” la ocupația militară a peninsulei Crimeea. Potrivit Al Jazeera, dintre cele 193 de state membre, 63 au votat în favoarea acestei rezoluții, 19 au fost împotrivă, iar 45 s-au abținut.

Votul a avut loc luni, 9 decembrie, în aceeași zi în care președintele Rusiei Vladimir Putin și președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky s-au întâlnit la Paris, pentru a cădea de acord în privința încetării conflictului armat din Crimeea și a efectuării unui schimb de prizonieri. Întrevederea a fost mediată de către președintele Franței Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei Angela Merkel. Faptul că întâlnirea a avut loc reprezintă un progres în sine, însă, după cum informează independent.co.uk, cei doi lideri de stat nu au ajuns la un acord.

Războiul din Crimeea a început, în mod oficial, în anul 2014, la 60 de ani după ce URSS a cedat Ucrainei peninsua de la Marea Neagră. Federația Rusă a trimis trupe care susțineau tendința separatistă din regiune, cu scopul anexării peninsulei, motivând că majoritatea locuitorilor acelei zone sunt ruși, ceea ce a dus la confruntări sângeroase. Până acum, războiul a cauzat peste 14.000 de decese.

AGNU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ,,militalizarea progresivă a Crimeei de către Federația Rusă ca putere ocupantă” și la practicile militare pe care le adoptă aceasta. Totuși, s-a arătat mulțumită de eliberarea celor 24 de prizonieri ucrainieni din Rusia și a încurajat ,,negocierile ulterioare pentru asigurarea eliberării de către Federația Rusă a tuturor cetățenilor ucraineni reținuți ilegal și revenirea lor în siguranță în Ucraina”.

Rezoluțiile AGNU au fost luate ca urmare a declarației lui Volodymyr Yelchenko, ambasadorului Ucrainei la ONU, care a spus: ,,Ceea ce este mai alarmant este faptul că puterea ocupantă ia măsuri pentru nuclearizarea Crimeei, în special prin implementarea portavioanelor și a altor mijloace capabile să livreze arme nucleare, precum și prin dezvoltarea activă a infrastructurii nucleare pe peninsulă”. De asemenea, acesta a tras un semnal de alarmă și în privința pericolului pe care l-ar constitui nuclearizarea Crimeei pentru toată Europa.

Cu toate acestea, directivele Adunării Generale a Națiunilor Unite, spre deosebire de cele ale Consiliului de Securitate, nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic, ele reprezentând mai mult sfaturi în legătură cu direcțiile de acțiune.