Wikipedia, blocată în Pakistan din cauza conținutului profanator

Wikipedia a fost blocată în Pakistan pentru că nu ar fi respectat cererea autorităților guvernamentale de a elimina conținut considerat profanator. Instituția care se ocupă de reglementarea media a oferit platformei 48 de ore pentru a elimina conținutul indicat într-o somație trimisă companiei din spatele enciclopediei online, Wikipedia Foundation.

Autoritatea pentru telecomunicații din Pakistan (PTA) a prezentat o declarație de presă prin care a anunțat că Wikipedia va fi blocată dacă va continua nerespectarea ordinului de blocare a conținutului pe care autoritate o consideră un „sacrilegiu”. Blocarea completă a enciclopediei online a avut loc pe data de 3 februarie, lucru confirmat de Wikipedia Foundation.

Credem că accesul la cunoaștere este un drept al omului. Blocarea Wikipedia în Pakistan refuză accesul celei de-a cincea cea mai populată națiune din lume la cel mai mare depozit de cunoștințe gratuite. Dacă va continua, va împiedica, de asemenea, accesul tuturor la istoria și cultura Pakistanului”, a declarat Wikipedia Foundation în declarația sa de presă.

De asemenea, compania a ținut să precizeze că „nu ia decizii cu privire la conținutul inclus în Wikipedia sau la modul în care acest conținut este menținut” pentru „a se asigura că articolele sunt rezultatul colaborării mai multor persoane […], rezultând astfel articole mai ample și mai neutre”.

Într-un comentariu pentru Bloomberg, purtătorul de cuvânt al PTA a spus că site-ul a fost blocat pentru că a refuzat să elimine conținutul profanator, însă nu a indicat despre ce articol ar fi vorba. Autoritatea guvernamentală a adăugat că discută în continuare cu Wikipedia și va ridica suspendarea dacă ordinul va fi respectat.

În ultima vreme enciclopedia online a fost în centrul încercărilor de cenzură din partea unor state care impun reguli tot mai autoritare spațiului online. De când armata rusă a invadat Ucraina, Wikipedia a fost amenințată cu blocarea în Rusia –pentru că ar răspândi dezinformări cu privire la război– iar unul dintre cei mai proflifici editori în limba rusă a fost arestat în Belarus din același motiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *