
WhatsApp cere ajutorul oamenilor de știință pentru a combate fake news-urile
Problemele mesageriei criptate WhatsApp cu ştirile false în țările mai puțin dezvoltate au prins proporții periculoase – există deja cazuri ale unor indivizi care au fost omorâți de către comunitățile lor pentru că ar fi fost asociați cu informații false.
Tot prin această aplicație, care în Occident servește drept o unealtă de comunicare – în timp ce în restul lumii e, mai repede, un fel de rețea de socializare -, au fost răspândite conspirații pe continentul african, lucru care a dus la neîncrederea oamenilor în guvernanți și în UNICEF. Situația era atât de dramatică, încât oamenii refuzau să se vaccineze sau trateze împotriva virusului Ebola, convinși că scopul autorităților era să le facă rău – nu să-i vindece.
CITIȚI ȘI: UNICEF se luptă în Congo și cu Ebola, și cu știrile false
Astfel, WhatsApp a fost nevoită să ceară ajutorul oamenilor de știință pentru a diminua fenomenul. Quartz notează că o cale ar fi intervenția psihologică printr-un joc deja existent în online, Bad News. Prin intermediul acestuia, oamenii pot învăța mai multe despre diferitele tehnici de dezinformare și modul în care acestea sunt deseori desfășurate.
Proiectul este făcut în colaborare cu platforma olandeză anti-dezinformare DROG și are la bază „teoria inoculării” care susține că avertizarea preventivă și expunerea oamenilor la o doză mică de dezinformare îi va încuraja să cultive apărarea mentală împotriva ei, făcându-i mai bine pregătiți.
Cu toate astea, cercetătorii au de gând să facă o nouă variantă a jocului – în colaborare cu Digital Empowerment Foundation – care să-i educe pe jucători cu privire la răspândirea complexă a dezinformării pe WhatsApp și potențiale sale consecințe sociale.
Articole asemănătoare
Cum să-ți pregătești publicația online pentru Google Page Experience din 2021
Epidemiologul Octavian Jurma, despre jurnalista Digi24 Carla Tănasie: „Este mai curajoasă decât Președintele României”
Studiu AP: 70% dintre lucrătorii media folosesc AI pentru a crea conținut
Lumină în cazul atacului cibernetic împotriva unui lanț hotelier cunoscut. Ce stat a coordonat acțiunea
Trump susține că niciun soldat american nu a murit în Afganistan „în 18 luni”. Datele arată altceva