Varșovia și Washingtonul își unesc forțele împotriva dezinformării ruse
Polonia și Statele Unite ale Americii au inaugurat un nou capitol în lupta pentru claritate și onestitate. Centrul de Comunicare Ucraina (CCU), cu sediul în inima capitalei poloneze, a fost lansat cu misiunea de a demonta campaniile de dezinformare ale Kremlinului, care vizează Ucraina și sprijinul global pentru aceasta.
James Rubin, un diplomat american de rang înalt responsabil cu contracararea dezinformării, împreună cu Tomasz Chłoń, diplomat polonez cu același mandat, au participat la ceremonia de inaugurare a noului grup de comunicare pentru Ucraina. Grupul, care își va începe activitatea imediat, va include reprezentanți din 12 țări, inclusiv Canada, Franța, Germania, Finlanda, Italia și chiar Ucraina, conform site-ului Notes from Poland.
Centrul va funcționa ca un hub de informații, unde experți în analiza datelor și specialiști în comunicare vor lucra împreună pentru a identifica și contracara narativele false. Echipa va folosi tehnologii avansate de monitorizare a mediilor sociale și va colabora strâns cu organizații media pentru a asigura o răspândire rapidă și eficientă a informațiilor corecte.
În cadrul ceremoniei, Rubin a subliniat importanța unității internaționale în fața dezinformării: „Acest centru reprezintă mai mult decât o colaborare bilaterală; este un simbol al solidarității globale împotriva forțelor care încearcă să submineze democrația și suveranitatea națională”.
„Prin acest efort comun, nu doar că ne protejăm aliații, dar și ne consolidăm propriile societăți împotriva influenței maligne a dezinformării”, a spus și oficialul polonez.
Rusia (nu) reacționează
Până la momentul redactării acestui articol, nu există o declarație oficială a Rusiei referitoare la inițiativa centrului polono-american din Varșovia.
Totuși, în contextul relațiilor tensionate dintre Rusia și Polonia, precum și a conflictului continuu din Ucraina, este probabil ca Rusia să privească această inițiativă cu scepticism sau chiar ostilitate.
De exemplu, în aprilie 2023, Rusia a promis un răspuns „aspru” după ce autoritățile poloneze au confiscat o clădire aproape de ambasada rusă din Varșovia, ceea ce Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a numit un act „ostil” și o încălcare a Convenției de la Viena privind Relațiile Diplomatice. Acest precedent sugerează că orice acțiune percepută ca fiind împotriva intereselor sau influenței rusești poate atrage critici sau amenințări din partea Rusiei.
Articole asemănătoare
Microsoft, mulțumită de structura de conducere a OpenAI, în ciuda scandalului demiterii lui Altman
Rusia susține că vaccinul britanic anti-COVID îi va transforma pe oameni în maimuțe
Opt noi mituri despre Covid-19: de unde vin, pe ce se bazează, de ce le cred oamenii
Legea care obligă giganții tehnologici să-și deschidă filiale în Rusia, promulgată de Putin
Rusia stabilește condițiile informaționale pentru destabilizarea Republicii Moldova, potrivit Institutului pentru Studierea Războiului