Un jurnalist japonez, acuzat de junta din Myanmar de ”fake news”

Yuki Kitazumi, un jurnalist freelancer de origine japoneză, a fost reținut pentru a doua oară de către autoritățile din Myanmar. De această dată, junta militară îl acuză că ar fi publicat fake news.

De Ziua Libertății Presei, Kitazumi a fost pus sub acuzare și transferat la închisoare. Acesta realiza pentru presa japoneză reportaje privind protestele ce au urmat loviturii de stat din Myanmar de pe 1 februarie, dar posta și pe rețelele de socializare despre situația din țară, conform Japan Times.

Mass-media niponă consideră că informațiile furnizate de Yuki Kitazumi ar fi dezavantajat conducerea militară a Myanmarului, motiv pentru care a fost acuzat de ”fake news”.

Potrivit postărilor pe rețelele de socializare, Kitazumi a fost văzut fiind forțat de forțele de securitate să ridice mâinile și să îngenuncheze. Ambasada Japoniei a afirmat însă că bărbatul, în vârstă de 45 de ani, nu a suferit nicio leziune.

Jurnalistul japonez este unul dintre cei 50 de jurnaliști deținuți în prezent în Myanmar ca parte a represiunii juntei împotriva protestelor pe scară largă împotriva loviturii de stat din 1 februarie. Pe lângă arestarea reporterilor, guvernul militar a căutat, de asemenea, să contracareze știrile despre criză, închizând publicațiile independente și reducând viteza internetului.