Un jurnalist german de top a primit 600.000 de euro de la un aliat al lui Putin
Potrivit unor documente care au făcut obiectul unor scurgeri de informații, un important jurnalist german, considerat unul dintre cei mai buni experți independenți în ceea ce privește Rusia, a primit cel puțin 600.000 de euro în plăți offshore nedeclarate de la companii legate de un oligarh apropiat de Vladimir Putin.
Cei 600.000 de euro au fost primiți de Hubert Seipel în tranșe. Documentele sugerează că banii au fost folosiți a fost pentru a-i susține munca la două cărți pe care le-a scris recent, care prezintă ascensiunea lui Putin la putere. Cărțile au fost criticate anterior de mulți, întrucât președintele rus era prezentat într-o notă pozitivă, conform The Guardian.
Jurnalistul a recunoscut că a primit bani din conturi asociate oligarhului Alexei Mordashov, un magnat al oțelului și al băncilor, cu legături strânse cu Kremlinul.
Cu toate acestea, Seipel spune că plățile au fost „exclusiv pentru proiectele de carte” și nu i-au influențat munca: „Am stabilit întotdeauna limite legale clare care mi-au garantat independența”.
Atât documentele, cât și răspunsul lui Seipel sugerează că plățile au fost pentru munca sa la o biografie din 2015 intitulată „Putin: Opinii din interiorul puterii” și o carte din 2021, „Puterea lui Putin: De ce Europa are nevoie de Rusia”.
Informațiile au fost publicate în cadrul proiectului Cyprus Confidential – o arhivă de 3,6 milioane de înregistrări offshore care a fost dezvăluită Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și companiei germane Paper Trail Media, care a împărtășit accesul cu The Guardian și cu alte instituții media.
O furtună publică ar putea începe
În răspunsul său către The Guardian, editura Hoffmann und Campe a declarat că nu a știut despre aceste plăți.
„Editura nu a avut cunoștință până acum de acuzațiile pe care le-ați făcut împotriva lui Hubert Seipel cu privire la «veniturile din sponsorizări». În cazul în care acestea se vor dovedi a fi adevărate, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri suplimentare în legătură cu cărțile care au fost contractate, în 2013 și, respectiv, 2016, de către conducerea de la acea vreme, pe baza unui documentar TV”, a declarat un purtător de cuvânt.
Constatările ar putea accentua dezbaterea publică deja existentă cu privire la influența Rusiei în politica și economia germană. Unele voci din Germania afirmă că personalități influente au contribuit la menținerea la putere a lui Vladimir Putin prin bani și spălare de imagine.
Articole asemănătoare
Deși a lipsit din viața publică în ultimul timp, Ion Iliescu dă interviuri pentru presa de stat din Rusia
Idiotul util din buzunarul infractorului organizat
Fake news sau eroare de comunicare? Inpolitics.ro, informații derizorii despre PNL
“Topul” jurnaliștilor din România, realizat de Sputnik: cine se află pe listă
O nouă controversă în jurul grupului NSO. WhatsApp dă în judecată compania israeliană pentru spionaj