Un document de lucru al Grupului de suport tehnico-științific a creat panică în online
În decursul zilei de vineri, un document oficial al Grupului de suport tehnico-științific a creat panică pe internet, în contextul în care propunerile din cadrul acestuia vizau libera circulație pe teritoriul României.
Draftul, care încă nu a fost comunicat Guvernului, propune limitarea posibilității cetățenilor de a ieși din casă, cu excepția cazurilor justificate (muncă, cumpărături, etc). Deși documentul nu era destinat publicului larg, capturile de ecran cu documentul au devenit rapid virale pe internet, fiind distribuite pe Facebook și alte rețele de socializare. Nici publicațiile online n-au ratat oportunitatea, draftul regăsindu-se, de exemplu, în paginile Libertatea.ro, Capital.ro, Profit.ro și altele.
Totuși, Grupul de Comunicare Strategică a emis, la scurt timp de la răspândirea documentului, un comunicat prin care liniștește populația:
”Precizare 20 martie, ora 11:06am
Având în vedere faptul că a fost dat publicității un document al Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, intitulat „HOTĂRÂREA NR. 14 din 20.03.2020”
Facem următoarele precizări:1. Este un document de lucru (DRAFT), care este analizat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific, organism în subordinea CNSSU, format din specialiști în epidemiologie și boli infecțioase.
2. NU este un document aprobat la nivelul Grupului de suport tehnico-științific și NU a fost înaintat spre aprobare CNSSU (Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență), organism abilitat să ia decizii în astfel de situații.
3. Hotărârile Grupului de suport tehnico-științific au caracter de propunere către CNSSU, doar după ce sunt aprobate la nivelul Grupului de suport tehnico-științific.
4. La nivelul Grupului de suport tehnico-științific sunt analizate diferite propuneri, pe baza scenariilor referitoare la evoluția răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de practica altor state care se confruntă cu aceeași problematică.
5. Atenționăm asupra faptului că în documentul dat publicității NU este menționată data de la care sunt aplicabile măsurile referitoare la deplasarea persoanelor. Acest demonstrează că măsurile NU au aplicabilitatea imediată, fiind vorba despre propuneri aferente unor scenarii posibile cu privire la răspândirea noului coronavirus (COVID-19).
6. La nivelul Ministerul Afacerilor Interne s-a luat decizia sesizării organelor de cercetare penală pentru infracțiunea de divulgare fără drept a unor informații care nu sunt destinate publicității.
7. Inspectoratul General al Poliției Române a sesizat DIICOT cu privire la săvârșirea infracțiunii de distribuite de informații nedestinate publicității, sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzute de art. 304 Cod Penal, faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.Grupul de Comunicare Strategică”
Așadar, prevederile din Hotărârea 14 din 20.03.2020, care a circulat în decursul dimineții zilei de vineri, NU au intrat în vigoare. Documentul reprezintă o propunere transmisă Guvernului, nicidecum un fapt bătut în cuie, pe care fiecare cetățean trebuie să îl respecte.
Articole asemănătoare
Republica Moldova vrea să limiteze dezinformarea. Guvernul a aprobat legea
OpenAI publică o serie de emailuri pentru a infirma acuzațiile lui Elon Musk
Vorbești despre un produs și apoi îți apare ca reclamă pe Facebook. De ce?
Hackerii ruși au obținut informații sensibile de la instituții americane
Ultimele știri din industria media: o perioadă sumbră pentru presa din întreaga lume