Un celebru jurnalist rus a fost concediat de Radio Europa Liberă, iar Rusia a profitat
Un zvon despre socrul disidentului Navalnîi, un canal de YouTube, un jurnalist al Radio Europa Liberă – o ecuație din care a rezultat o concediere, de pe urma căreia Rusia a profitat.
Cum a ajuns celebrul jurnalist Olevskiy fără loc de muncă
Timur Olevskiy e o vedetă printre ruși. În fond, e un jurnalist care trăiește în Rusia, țară cunoscută pentru metodele sale violente de a reduce jurnaliștii și disidenții la tăcere, dar care a reușit să rămână o voce independentă, prin munca sa la Radio Europa Liberă.
Cariera sa la RFE/RL s-a încheiat, spune instituția media, pentru că ar fi participat la o discuție online ”neautorizată” care-l implica pe Alexei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a fost otrăvit cu agentul nervos Novichok, pe un aeroport din Siberia. Deși nu a dat detalii suplimentare, un purtător de cuvânt al Europa Liberă a afirmat că Olevskiy a încălcat politicile instituției, conform The Washington Post.
Situația a început după ce Olevskiy ar fi împărtășit o teorie a conspirației cu un alt jurnalist, Oleg Kashin, ce susținea că socrul lui Navalnîi ar fi fost agent KGB și acesta nu ar fi murit de fapt, ascunzându-se în Anglia. Teoria a făcut vâlvă iar liderul opoziției ruse s-a văzut nevoit să arate dovada decesului socrului său.
Pentru a-și cere scuze, Kashin a făcut o ediție specială a show-ului său de pe YouTube, unde l-a chemat și pe Olevskiy, cal de la care aflase zvonul.
Jurnalistul susține că deși apariția sa (realizată în timpul programului) a fost una scurtă, de doar 10 minute, „neoficial, remarcile mele au jucat un rol”, a susținut el într-un interviu. „Participarea mea, în opinia companiei, a fost o încălcare a neutralității jurnalistice.”
Rusia a profitat de pe urma situației
Concedierea fără prea multe explicații a jurnalistului rus a lăsat loc de interpretări Kremlinului, care a folosit oportunitatea pentru a atrage, din nou, atenția asupra ”ipocriziei” Americii. Presa controlată de stat a afirmat că, încă o dată, SUA critică cenzura presei din state precum Rusia dar face același lucru cu instituțiile media americane.
Mai mult decât atât, Russia Today a afirmat că renunțarea la contractul cu Timur Olevskiy a fost încercarea Radio Free Europe de a-l proteja pe Navalnîi, despre care guvernul rus crede că lucrează pentru CIA, în detrimentul propriilor jurnaliști.
Articole asemănătoare
Vești proaste pentru jurnalistul Evan Gershkovici: va rămâne în arest preventiv în Rusia
Facebook a eliminat o rețea de conturi false pro-Trump care opera din România
UE cere TikTok, YouTube și Snapchat informații despre algoritmii de recomandare
Twitter dorește să schimbe modul în care funcționează recomandările algoritmice
YouTube, noi măsuri împotriva teoriilor conspiraționiste care incită la violență. QAnon este vizată