Discriminarea în presă atrage amenzi. Cazurile Cristian Tudor Popescu, Oreste Teodorescu și Dilema Veche

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării este instituția care poate acționa din oficiu sau în cazul unei sesizări în ceea ce privește actele publice de discriminare, indiferent de criteriu.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) este instituția care poate acționa din oficiu sau în cazul unei sesizări în ceea ce privește actele publice de discriminare, indiferent de criteriu. Iată trei cazuri din presă în care CNCD a luat inițiativă și a sancționat jurnaliști și publicații.

„Satana în sutană” = 5.000 de lei

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu (CTP) a fost amendat cu cu 5.000 de lei, în urma publicării în Republica.ro a articolului „Satană în sutană”, anunță CNCD. Decizia s-a luat cu cinci voturi „pentru”, două „împotrivă” și o abținere. CNCD a apreciat că articolul publicat în 28 octombrie 2020 depășește limitele libertății de exprimare, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

„Ștăbimea Bisericii Ortodoxe Române a fost aliata lui Ucigă-l Toaca sub comunism. Ba chiar a fost Răul însuși: satanele în sutană i-au turnat cuvios la Securitate pe credincioșii care li se mărturiseau, n-au zis nici bleau la toate crimele regimului, la distrugerea satelor, la dărâmarea și alungarea pe roate a bisericilor, i-au cântat în strună lui Ceaușescu până în ultima clipă: pe 19 decembrie 1989, BOR îi trimitea o scrisoare de mulțumire dictatorului, ridicându-l în slăvi mai ceva pe ca Iisus Hristos. Iar pe martirii Timișoarei îi numea huligani”, a scris CTP.

CNCD a primit aproape 800 de plângeri după ce jurnalistul Cristian Tudor Popescu a scris și a comentat despre Biserica Ortodoxă Română folosind expresia amintită.

Când moderatorul nu intervine

În același comunicat din 16 decembrie, CNCD anunță și decizia amenzii contravenționale de 2.000 lei față de Oreste Teodorescu și Marius Pașcan.

Cel din urmă, în cadrul unei emisiuni de la postul Realitatea TV, moderată de Oreste Teodorescu, a comparat UDMR cu noul coronavirus care „pătrunde în organismul gazdei, după care, multiplicându-şi gena antinaţională, preia controlul deciziilor politice”.

Hotărârea a fost adoptată cu șapte voturi pentru și un vot împotrivă.

Caricatură controversată

În cadrul unei hotărâri publicate în 9 decembrie, CNCD a aplicat o amendă contravențională de 2.000 lei față de S.C. Adevărul Holding S.R.L. Motivul a fost publicarea unei caricaturi cu tentă rasistă (o femeie de etnie romă care vinde semințe ambalate în hârtie din cărți) în publicația Dilema Veche.

De asemenea, colegiul director al Consiliului a obligat reclamatul la publicarea unui rezumat al hotărârii.

Hotărârea a fost adoptată cu nouă voturi privind constatarea și șapte voturi pentru și două voturi împotrivă privind cuantumul amenzii.

Foto: PxHere