Trei primari europeni, păcăliți de un deepfake cu Vitali Kliciko, edilul Kievului
Primarii a trei metropole europene au fost păcăliți să participe la conferințe online cu Vitali Kliciko, edilul Kievului, însă conversațiile pe care aceștia le-au purtat nu au fost cu fostul campion la box, ci cu un deepfake.
Un comunicat emis de biroul edilului Berlinului indică că Franziska Giffey a participat vineri la o întâlnire în mediul online cu omologul său, neexistând niciun indiciu care să arate că persoana de la capătul celălalt nu ar fi fost Kliciko. Suspiciunile au apărut abia după ce așa-zisul Kliciko a început să-i critice pe refugiații ucraineni din Germania, despre care acesta spunea că păcălesc statul german și ar trebui trimiși înapoi pentru a-și îndeplini serviciul militar, relatează The Guardian.
Primăria din Berlin a luat legătura cu Ambasada Ucrainei în Germania într-o pauză scurtă a conversației dintre cei doi edili, care i-a confirmat că interlocutorul primarului Franziska Giffey nu era, în realitate, omologul său din Kiev.
Concluzia biroului lui Giffey a fost că ar fi vorba despre un deepfake, menit să-i „discrediteze pe partenerii și aliații Ucrainei”.
Falsul Kliciko, în discuții și cu primarii Madridului și Vienei
Printr-o experiență similară a trecut și primarul Madridului, José Luis Martínez-Almeida, care a încheiat convorbirea cu falsul Kliciko la scurt timp, după ce a devenit suspicios. Biroul edilului a depus o plângere la poliție, conform purtătorului de cuvânt al instituției.
Nu la fel de pe fază a fost și primarul Vienei. Michael Ludwig a anunțat miercuri pe Twitter că a vorbit prin apel video cu Kliciko, dar tweet-ul a fost șters sâmbătă. La scurt timp după aceea, contul oficial al Primăriei din Viena a declarat că Ludwig pare să fi fost victima unui „caz grav de infracțiune cibernetică”.
Ce înseamnă deepfake?
Pe scurt, un deepfake este un clip trucat cu ajutorul inteligenței artificiale. Programul învață să reproducă mimica și vocea subiectului, transpunându-l pe acesta în scene la care nu a luat parte. Dacă unele exemple sunt amuzante, precum Stalin și Hitler care cântă împreună “Video Killed the Radio Star” a trupei The Buggles, media sintetică a fost folosită mult mai des cu intenții rele: în sex-tapes false, în defăimarea reputației unui politician sau pentru a induce panică în rândul publicului. Acest lucru a dus la îngrijorări în rândul legiuitorilor și presei – și pe bună dreptate -, care consideră că deepfake ar putea fi folosit mai degrabă ca armă în războiul informațional decât în scopuri de divertisment.
Dar, pe măsură ce tehnologia evoluează în fiecare zi și deepfake-urile devin accesibile pentru aproape toată lumea, mulțumită unor aplicații, nu există o modalitate ușoară de a le combate. Deși majoritatea companiilor de tehnologie au eliminat deepfake-urile de pe platformele lor, tehnologia este încă folosită în în mod negativ înafara social media. Un raport al Europol constată că tehnologia deepfake ar putea deveni un instrument de bază pentru crima organizată, fiind folosită anterior pentru frauda CEO, manipularea probelor și producerea de pornografie fără consimțământ
Articole asemănătoare
După două decenii în fruntea Gazetei Sporturilor, Cătălin Tolontan predă ștafeta
O eroare Facebook a amplificat dezinformarea din feed-ul utilizatorilor
Facebook, dată în judecată pentru că nu a reușit să combată dezinformarea
Al Jazeera va lansa un serviciu media orientat către publicul conservator american
Decizie scandaloasă: Zeci de persoane condamnate la moarte în Egipt