Trei jurnaliști și două dintre rudele lor au fost răpiți în Mexic și eliberați după câteva zile
Mexic continuă să fie cea mai periculoasă țară care nu se află în conflict militar pentru jurnaliști. Acest lucru este dovedit de numărul mare de asasinate care au avut loc în ultimii ani, dar și de alte tipuri de violență.
Cel mai recent caz făcut public de procurori vizează trei jurnaliști și două rude ale acestora, care au fost răpiți în decurs de patru zile, conform ABC.
Bărbați înarmați au răpit din orașul Taxco un jurnalist, Marco Antonio Toledo, împreună cu soția și fiul său. Patru zile mai târziu, o echipă de jurnaliști formată din soț și soție, identificați ca fiind Alberto Sánchez și Silvia Nayssa Arce, a fost răpită în mod similar din același oraș.
Site-ul de știri online The Afternoon Chronicle, pentru care lucra Toledo, a dezvăluit că jurnalistul său a primit amenințări din partea unui cartel de droguri pentru a nu publica un articol. Cea mai recentă investigație a sa a fost despre corupția locală.
„Anterior, alți jurnaliști au fost răpiți de cartelurile de droguri (…) și s-au exilat în alte părți ale statului și în alte state pentru a se salva”, a relatat noul site.
Patru dintre cele cinci persoane au fost eliberate
Procurorul statului Guerrero a declarat sâmbătă că reporterii Silvia Nayssa Arce, Alberto Sanchez și Marco Antonio Toledo au fost eliberați nevătămați. Autoritățile au confirmat, de asemenea, eliberarea soției lui Toledo, Guadalupe Denova, conform Al Jazeera.
Totuși, curios este că fiul cuplului Toledo, care a fost răpit împreună cu părinții săi, este în continuare dat dispărut. Armata, poliția și garda națională mexicană au anunțat că „vor continua operațiunile de căutare” pentru a-l găsi.
Orașul Taxco a devenit în ultimii ani teritoriu al mai multor carteluri și bande. În special, o bătălie teritorială este în curs de desfășurare între cartelul La Familia Michoacana și banda Tlacos.
În ultimii cinci ani, Comitetul pentru protecția jurnaliștilor a documentat uciderea a cel puțin 54 de jurnaliști în Mexic.
Articole asemănătoare
Taxa digitală, noua găselniță a Uniunii Europene în lupta cu giganții hi-tech
De la jurnalism la politică: Moise Guran nu este singurul om de presă care s-a reprofilat
Un jurnalist ucrainean a murit în timpul bombardamentelor din Kiev
Whistleblowing, o practică prin care se reduce corupția
Fake News: Ce e nou în legătură cu minciunile din politică?