TikTok fără algoritmul TikTok? Planul derutant al fostului șef al Trezoreriei SUA pentru achiziția platformei
Steve Mnuchin, fostul secretar al Trezoreriei SUA (în esență, ministru de finanțe), vrea să cumpere TikTok, în cazul în care platforma se va despărți de ByteDance, compania-mamă. Planul lui Mnuchin este de a prelua TikTok, însă fără algoritmul care a popularizat aplicația.
Imediat după ce camera inferioară a Congresului american a votat un proiect legislativ ce ar putea interzice TikTok, Mnuchin a format un grup de investitori cu intenția de a achiziționa platforma. Dincolo de prețul exorbitant pe care ar trebui să-l plătească – estimările se ridică la peste 100 de miliarde de dolari – fostul secretar al Trezoreriei vrea să cumpere TikTok fără algoritmul pe care toată lumea din tech a încercat să-l imită.
Conform unor surse citate de The Washington Post, unele dintre persoanele care au auzit pitch-ul lui Mnuchin s-au arătat foarte sceptice cu privire la acest plan. Ideea este de a cumpăra TikTok mai ieftin, dată fiind lipsa algoritmului, dar și crearea unui nou sistem algoritmic, de la zero. Sursele spun că oamenii implicați în negocieri au rămas neconvinși, mai ales că algoritmul TikTok este motivul pentru care platforma a reușit să atingă nivelul de popularitate din prezent.
Pe lângă acest aspect, Meta și Google au încercat să imitat succesul TikTok, însă au făcut-o de-a lungul anilor; Mnuchin promite că o va face în șase luni. Scepticismul este motivat, iar oamenii din industrie nu par să-i dea șanse fostului șef al Trezoreriei.
„Toată lumea vrea să construiască un algoritm de nivelul lui TikTok. Acesta este un element cheie al competiției în sectorul tehnologic în acest moment. Toate marile companii au aruncat o mulțime de bani și resurse de inginerie în această problemă și s-au străduit să reușească. Dacă Steve Mnuchin crede că poate face asta și poate reuși acolo unde multe companii de succes s-au chinuit, mult noroc”, a declarat Matt Perault, fost director de politici publice al Facebook, pentru WP.
În această privință, Mnuchin își arată lipsa de experiență și de cunoaștere a sectorului tech. TikTok funcționează pe baza unui sistem foarte atent creat, care interconectează toată serviciile oferite de rețeaua de socializare (de la livestream, efecte vizuale, editare de imagini și până la motorul intern de căutare), deci o preluare fără algoritm presupune o platformă care nu mai are nimic de oferit. Mnuchin ar cumpăra doar numele TikTok, fără să pună mâna pe ceea ce este, de fapt, TikTok.
„Este ca și cum am reconstrui Facebook – asta este sarcina aici. Nu se poate face așa ceva în 180 de zile – nici măcar în ani”, a declarat o pesoană implicată în negocierile lui Mnuchin, pentru Washington Post.
Planul lui Mnuchin s-ar putea să rămână la stadiul de plan, în final. Nu doar că ideea sa nu pare să convingă persoanele care ar trebui să-i asigure banii pentru achiziție, ci nici TikTok nu este de vânzare. Proiectul legislativ votat de camera inferioară, nu se bucură de aceeași susținere în Senatul american, iar șansele ca platforma să fie în riscul de interzicere sunt tot mai mici.
Articole asemănătoare
Olguța Vasilescu despre Klaus Iohannis: „Ca neamţ, să vorbeşti de gazare, trebuie să ai mult curaj”
Hackeri iranieni și ruși vizează politicieni și jurnaliști britanici
Un manual folosit în Australia conține afirmații care repetă propaganda Partidului Comunist Chinez
Elon Musk râde de o jurnalistă care a fost victima doxxing-ului
O jurnalistă din România, amenințată pentru anchetele despre afacerile private ale BOR