Israelul, la un pas de a închide Al Jazeera, în baza unei noi legi de securitate

Israelul încearcă de mult timp să împiedice Al Jazeera să difuzeze știri, acuzând-o de bias anti-Israelul. Acum, după ce Parlamentul a dat undă verde noii legi privind securitatea, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul comunicațiilor pot dispune închiderea temporară a rețelelor străine care operează în Israel pe motiv că sunt „amenințări la adresa securității”.

Benjamin Netanyahu, care se confruntă cu probleme politice majore din cauza gestionării conflictului din Gaza, a promis că „va acționa imediat în conformitate cu noua lege” pentru a opri activitatea în țară a Al Jazeera, singura instituție media recunoscută internațional care oferă , conform CNN.

În declarația sa de luni de pe platforma X, Netanyahu a acuzat Al Jazeera că este o trompetă pentru Hamas, dar și că „a participat activ la masacrul din 7 octombrie și că a incitat împotriva soldaților Forțelor de Apărare Israeliene”.

Ministrul telecomunicațiilor, Shlomo Karhi, a anunțat, de asemenea, că închiderea instituției media este iminentă. De asemenea, el a acuzat Al Jazeera că încurajează ostilitățile împotriva Israelului: „Este imposibil de tolerat ca o instituție media, cu acreditări de presă de la biroul de presă al guvernului și cu birouri în Israel, să acționeze din interior împotriva noastră, cu siguranță în timp de război”, conform The Guardian.

Al Jazeera a catalogat comentariile lui Netanyahu drept „o minciună periculoasă și ridicolă”, adăugând că noua lege este doar o scuză „pentru asaltul continuu” asupra libertății presei.

Al Jazeera a catalogat comentariile lui Netanyahu drept „o minciună periculoasă și ridicolă”, adăugând că noua lege este doar o scuză „pentru asaltul continuu” asupra libertății presei. Publicația a anunțat și că nu va renunța la relatările sale realizate cu „îndrăzneală și profesionalism”.

Măsura adoptată de Israel stârnește mari îngrijorări la nivel mondial

Grupurile pentru drepturile omului au condamnat măsura de închidere a Al Jazeera, avertizând asupra potențialelor implicații ale legii.

Comitetul pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ) a declarat că este „profund îngrijorat” de noua legislație: „Legea acordă guvernului puterea de a închide orice instituții media străine care operează în Israel, ceea ce reprezintă o amenințare semnificativă la adresa presei internaționale din interiorul țării”, a declarat directorul de programe al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ), Carlos Martínez de la Serna, adăugând că aceasta va „contribui la un climat de autocenzură și ostilitate față de presă”.

Directorul pentru Israel și Palestina al Human Rights Watch, Omar Shakir, a descris blocarea Al Jazeera ca fiind „o escaladare alarmantă, iar eforturile israeliene restrâng libertatea presei și limitează și mai mult accesul pe care cetățenii lumii îl au la realitățile zilnice din Israel și Palestina”.

Cu toate acestea, cea mai mare surpriză vine de la Casa Albă, cel mai mare aliat al Israelului, care a încercat în mod constant să se eschiveze să condamne public acțiunile Israelului până de curând. Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a calificat drept „îngrijorătoare” măsura adoptată de Israel.

„Statele Unite sprijină munca extrem de importantă pe care o fac jurnaliștii din întreaga lume. Iar aceasta îi include pe cei care relatează în conflictul din Gaza”, a declarat Jean-Pierre luni, în timpul unei conferințe de presă.

Ce se va întâmpla cu Al Jazeera

Noua lege conferă guvernului autoritatea de a lua măsuri împotriva birourilor operate de rețea (în Ierusalim, Cisiordania și Gaza) și de a confisca echipamentele și legitimațiile de presă ale reporterilor. De asemenea, poate restricționa emisiunile și accesul publicului la site-ul său web.

Cu toate acestea, nu este prima dată când acțiunile Israelului par să vizeze direct Al Jazeera. Iată doar câteva dintre cele mai recente:

  • Luna trecută, un purtător de cuvânt al Organizației Națiunilor Unite a condamnat arestarea și agresarea corespondentului Al Jazeera Arabic Ismail Al-Ghoul în timp ce acesta realiza un reportaj de la Complexul medical Al Shifa din orașul Gaza.
  • În 2022, corespondentul Al Jazeera Shireen Abu Akleh a fost ucis de forțele israeliene în timp ce realiza un reportaj în Jenin, situat în Cisiordania ocupată.
  • În ianuarie, Al Jazeera a acuzat Israelul de uciderea selectivă a doi dintre jurnaliștii săi în Gaza.
  • Șeful biroului Al Jazeera din Gaza, Wael Dahdouh, și-a pierdut soția, cei doi copii și un nepot în luna octombrie, în urma unui atac aerian israelian. În ianuarie, fiul său, de asemenea reporter pentru Al Jazeera, a fost ucis împreună cu un coleg de serviciu în timp ce se afla într-o misiune jurnalistică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *