TikTok dezvăluie planul de protejare a datelor utilizatorilor europeni
TikTok și-a anunțat planul de protejare a datelor utilizatorilor europeni. Compania face acest pas după ce, atât autoritățile americane, cât și cele din Europa insistă asupra legăturilor pe care platforma le are cu regimul de la Beijing.
TikTok le propune legislatorilor încă două centre de găzduire a videoclipurilor, mesajelor și datelor personale ale utilizatorilor europeni. Conform Financial Times, unul va fi construit în Irlanda, celălalt în Norvegia. Centrele, spune TikTok, vor asigura faptul că datele din Europa nu vor putea fi accesate din-afara continentului. În plus, compania afirmă că va începe colectarea datelor prin agregare, astfel încât identificarea utilizatorilor să nu fie posibilă.
Zilele trecute, TikTok purta discuții cu mai mulți politicieni în Londra unde le-a vorbit despre acest plan, care include și monitorizarea transferurilor de date de către o companie de securitate europeană. Gigantul de social media susține că încă nu a stabilit cine va face această supraveghere, însă rapoartele vor fi trimise către autoritățile de reglementare din Europa.
„Suntem o companie pro-conformitate. Spuneți-ne care sunt problemele și apoi să lucrăm împreună la soluții. Asta a fost strategia noastră în Statele Unite […] Abordarea noastră este foarte deschisă către guverne, autorități de reglementare și experți care să ne ofere sfatul și recomandările lor cu privire la modul în care putem face lucrurile și mai eficiente”, a declarat vicepreședintele departamentului de relații guvernamentale al TikTok, citat de Reuters.
Eforturile companiei vin în urma presiunilor pe care autoritățile europene și americane le aplică pe fondul scepticismului cu privire la siguranța datelor personale. Recent, Comisia, Consiliul și Parlamentul European au decis interzicerea TikTok pe telefoanele angajaților, iar Senatul american a introdus un proiect legislativ ce permite interzicerea oricărei aplicații chineze considerată un pericol la adresa securității.
Ce nu spune TikTok în acest plan este fix miezul problemei: interferențele din partea guvernului chinez. De când a început să fie în atenția legislatorilor occidentali, TikTok s-a ferit să spună direct dacă poate ignora regimul de la Beijing. Sigur, centrele de găzduire a datelor din Europa și America –în teorie– protejează utilizatorii de interferențele din partea Chinei, însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple.
ByteDance, parte din problemă
La sfârșitul anului trecut, datele a doi jurnaliști americani au fost accesate de angajați ai ByteDance, din China. ByteDance este compania-mamă a TikTok și activează exclusiv pe piața chineză, lucru ce înseamnă că se supune legilor de acolo. Din 2017, China a introdus o lege ce prevede că orice „organizație sau cetățean trebuie să asiste, sprijine și să coopereze cu serviciile de spionaj”.
Riscul ca datele utilizatorilor să ajungă pe mâinile autorităților chineze este unul teoretic pentru că, până acum, nu există dovezi că Beijingul ar fi în posesia acestora. Cu toatea astea, ByteDance și TikTok au susținut de-a lungul timpului că angajații din China nu pot accesa date ale utilizatorilor occidentali, apoi accesul abuziv al datelor celor doi jurnaliști a ieșit la iveală.
Problema ByteDance a fost adresată de autoriățile din SUA, care și-ar dori ca TikTok să rupă legăturile cu firma-mamă, însă compania nu ia în considerare acest lucru.
Oricare vor fi eforturile TikTok de a demonstra că acționează independent și transparent, faptul că este deținută de o companie chineză obligată să respecte legislația regimului de la Beijing va rămâne mereu punctul asupra căruia se va concentra scepticismul referitor la siguranța datelor.
Articole asemănătoare
Ce spera Rusia că va obține prin dezinformarea împotriva Franței
Cum este utilizată Inteligența Artificială pentru combaterea schimbărilor climatice?
Jurnaliștii ucraineni, premiați cu premiul Pulitzer pentru curajul lor
Nici măcar informațiile despre păianjeni nu sunt de încredere
Grecia a aprobat un proiect de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru fake news