Termenul ”vax”, desemnat cuvântul anului 2021 de către Oxford English Dictionary

Oxford Languages, care editează Oxford English Dictionary, a decis că termenul anului 2021 va fi ”vax”, forma informală a „vaccin” sau „vaccinare”.

Decizia vine în contextul în care, „până în septembrie, utilizarea cuvântului «vax» a crescut de 72 de ori prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut”, a precizat Oxford Languages, conform G4Media.

„A generat numeroase derivate, pe care le întâlnim acum într-o gamă largă de contexte informaţionale, de la site-uri dedicate vaccinării la expresii precum «carnet de vaccinare», «a fi vaccinat» sau «a fi complet vaccinat». Niciun alt cuvânt nu surprinde mai bine atmosfera anului trecut decât «vax»”, se mai arată în  cel mai recent raport lingvistic, intitulat „VAX, A report into the language of vaccines”.

Prima utilizare oficială a cuvântului „vaccin” a fost înregistrată în 1799, în timp ce „vaccinat” şi „vaccinare” au fost înregistrate un an mai târziu. În ceea ce privește etimologia cuvântului, se crede că termenul ar fi derivat din latinescul „vacca” (vacă) și are legătură cu contribuțiile aduse de Edward Jenner în domeniul vaccinării  împotriva variolei.

Alte cuvinte folosite anterior de Oxford English Dictionary pentru a arăta semnificația unui an sunt „vape”, „selfie” şi „post-truth” (post-adevăr). Cel mai ciudat termen a fost ales însă în 2015, când cuvântul anului a fost emoticonul care reprezintă „un chip cu lacrimi de bucurie”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *