Ce este un NFT și de ce este văzut cu scepticism?
Toată lumea pare să fii intrat pe piața NFT-urilor unde se învârt sume extraordinare. Recordul îl deține artistul Beeple, care și-a vândut pictura digitală cu suma de 69 de milioane de dolari. Asta a declanșat un val de popularitate pentru noua tehnologie care acum este în lumina reflectoarelor.
Acum că știm cam cât poate genera un NFT, hai să aflăm ce este un NFT și de ce nu sunt văzute cu ochi buni de toată lumea.
NFT – ce înseamnă și cum funcționează?
NFT înseamnă „non-fungible token” (sau jeton nefungibil, dacă îți plac sfârșiturile de săptămână și nu weekendurile). Asta înseamnă că este o unitate de date unică care nu poate fi înlocuită. Gândiți-vă la bitcoin și cum fiecare unitate are aceeași valoare. Criptomonedele sunt gândite să imite monedele fizice, în timp ce NFT-urile se aseamănă cu opere de artă sau cu alte lucruri ce au un caracter unic.
Dacă aveați de gând să dați click dreapta și să salvați imaginea unui NFT ca să ajungeți milionar, ghinion. Nu e așa simplu. Fișierul pe care l-ați descărca nu conține informațiile care îl fac parte din blockchain și care identifică fișierul ca fiind originalul.
NFT-urile se bazează pe tehnologia blockchain- un registru contabil digital- care stabilește dovada proprietății și oferă spațiu de stocare. Titlul de proprietate este însoțit de o licență de utilizare a bunului, dar acest lucru nu conferă și drepturi de autor. Acestea sunt în continuare rezervate creatorului.
În esență, NFT-urile sunt bunuri ce pot fi colecționate. Cam ca operele de artă fizice. Diferența este că NFT-urile sunt digitale și pot să cuprindă alte forme decât un simplu JPEG. Memeuri, GIF-uri, fișiere video sau audio, toate acestea pot să fie transformate în NFT și să fie tranzacționate pe piața digitală.
De ce sunt NFT-urile controversate?
Se fac mulți bani pe piața NFT, dar poate ați auzit că deasupra acestui peisaj plutesc și controverse, mai ales din cauza efectelor asupra climei. Crearea NFT-urilor presupune o cantitate însemnată de putere de calcul, deci, și o cantitate uriașă de energie. Unii sunt îngrijorați de impactul pe care popularitate NFT-urilor, din ultima perioadă, l-ar putea avea asupra mediului.
Multe voci sunt, de asemenea, supărate de faptul că NFT-urile se vând pe sume atât de mari, iar de multe ori artiștii nu sunt plătiți corect. Taxele de achiziție sunt foarte ridicate și nu sunt mulți cei care își permit să le plătească. Costurile efective de cumpărare a unui NFT sunt uriașe, iar asta înseamnă că piața devine accesibilă doar pentru cei bogați. Deși au fost create ca o modalitate de a oferi un control mai mare prin titlul de proprietate digital, faptul că NFT-urile devin din ce în ce mai elitiste provoacă tensiuni.
Între timp, cei care au posibilitatea de a-și lua un NFT se bucură din plin de noua tehnologie și de alternativa pe care o propune artei digitale simple. În loc de animal de companie, unii au o piatră. O imagine cu o piatră. Doar 46.300 de dolari te despart de visul de a fi posesor al unei pietre de companie.
ROCK THREAD: Why I spent $46,300/15 ETH for a PNG file of a grey pet rock and why I think it could end up being one of the best investments I make since getting into crypto. A thread (continued) #EtherRock #EtherRocks pic.twitter.com/kkkUVGFKh7
— z (@degenharambe) August 7, 2021
Iar, în caz că va întrebați, da, și o simplă postare pe o platformă de social poate fi vândută ca NFT. Creatorul Twitter a vândut unul dintre tweeturile sale cu puțin sub 3 milioane de dolari. Nimic nu e imposibil.
Articole asemănătoare
Meta a închis mai multe grupuri pentru camionagii folosite de români să facă bani
Fortnite a strâns peste 140 de milioane de dolari pentru Ucraina
Vodafone, amendă de 3.000 de euro pentru încălcarea GDPR, după ce a prelucrat greșit date personale
Google și Microsoft, afectate și nu prea de scăderea economică
Jurnalismul, prin ochii jurnaliștilor. Cum s-a văzut Ziua Internațională a Libertății Presei în România