Moștenitorul tronului Arabiei Saudite ar fi fost implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi

Un raport realizat de agențiile de intelligence din Statele Unite ale Americii ar arăta că moștenitorul tronului Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, ar fi fost implicat în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018.

Administrația noului președinte Joe Biden se pregătește să declasifice o evaluare privind evenimentele petrecute la începutul lunii octombrie 2018, în interiorul consulatului saudit din Istanbul. În același timp, este de așteptat ca liderul de la Casa Albă să aibă o conversație telefonică cu Regele Arabiei Saudite, Salman, conform The Guardian.

Reuters, citând patru oficiali fimiliarizați cu această chestiune, a raportat miercuri târziu că raportul ar confirma o suspiciune mai veche, cum că prințul moștenitor saudit Mohammed a aprobat și probabil că a ordonat crima.

Perspectiva sancționării Arabiei Saudite de către SUA pentru represiunile asupra disidenților, mai ales pentru uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, a fost primită bine de către opozanții regimului, dar și de către experții în politica Orientului Mijlociu.

„Nu cred că-l pot sancționa personal pe MBS [Mohammed bin Salman – n.r.], dar ați putea vedea pași împotriva întreprinderilor de stat și se poate limita investițiile PIF [fondul de avere suveran saudit] din SUA. De asemenea, ar putea emite o declarație conform căreia nu ne vom ocupa de MBS ca șef de stat, ceea ce a fost deja spus”, a declarat Kirsten Fontenrose, director al Inițiativei de securitate Scowcroft din Orientul Mijlociu de la Atlantic Council.

Un raport al agențiilor de inteligență din Statele Unite ale Americii arată că prințul Arabiei Saudite i-ar fi dorit moartea jurnalistului cu mult timp înainte ca aceasta să și aibă loc. În septembrie 2017, într-o discuție cu un asistent senior, Turki Aldakhil, bin Salman ar fi spus că se va duce după Khashoggi ”cu un glonț” dacă acesta nu se va întoarce de bunăvoie pe teritoriu saudit.

Trump s-a lăudat că l-a scăpat pe prințul saudit

Liderul de la Casa Albă, Donald Trump, s-ar fi lăudat că l-a ajutat pe Prințul moștenitor al Arabiei Saudite să scape de o audiere a Congresului, în cazul asasinării lui Jamal Khashoggi.

Dezvăluirea a fost făcută în cartea jurnalistului Bob Woodward, care, în 2018, a avut un interviu cu Trump pe tema morții jurnalistului de origine saudită, care scria pentru The Washington Post, conform The Independent.

„I-am salvat fundul. Am putut determina Congresul să-l lase în pace. Am putut să-i fac să se oprească”, ar fi spus președintele american.

Amintim faptul că Jamal Khashoggi a intrat pe 2 octombrie 2018 în consulatul țării sale din Istanbul și nu a mai ieșit niciodată. După o investigație lungă, s-a constatat faptul că trupul jurnalistului ar fi fost dezmembrat și împrăștiat pe propietatea din apropiere, care aparține consulului. La ceva timp de la crimă, în presă au circulat câteva înregistrări audio cu presupușii asasini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *