Tentativă de dezinformare privind procesul de înrolare, semnalată de MApN

Ministerul român al Apărării semnalează o tentativă de dezinformare pe Facebook, generată de invadarea Ucrainei de către Rusia. Într-o postare publicatăm ieri, autoritățile atrag atenția că nu au dat ordin de încorporare la Baza Deveselu.

În ultimele zile au început să circule mai multe mesaje, aparent venite din partea statului, care susțin că persoanele vizate trebuie să se prezinte pentru înrolare. Cel mai recent fake news semnalat reprezintă o imagine cu o foaie de hârtie în care destinatarul este informat că trebuie să se prezinte la baza militară de la Deveselu în vederea începerii serviciului militar.

„Vă semnalăm încă o încercare de dezinformare care circulă în mediul on-line, legată tot de procesul de recrutare. Vă informăm că NU, Baza Militară Deveselu NU FACE încorporări”, se arată în postare.

May be an image of text that says 'ROMANIA MINISTERUL APARARII APARARIINATIONALE NATIONALE MILITARĂ 99 DEVESELU Ordin de înrolare în armată aplicarea prevederilor art. 27 alin. (5) din Legea 446/2005 privind pentru aparare, cu modificarile si completările ulterioare. conflictul militar început in statul Ucraina, se solicită prin numitului| domiciliat in sat (oraş jud. participarea în stadiul de pregatire Apărării Naționale.Trebuie luat la cunstinta ca la solicitarea MAPN se va sanctiona penal, vand cauza dezeratarea) ce se pedepsete cu inchisoarca intre (4-8) ani. Susnumitul trebuie a se prezenta în data de 01.03.2022 la Baza Militara 99 veselu,județulOlt. județul Olt. FAKE NEWS'

Începând de ieri, când Rusia a invadat Ucraina, a mai circulat o dezinformare pe aceeași temă. Un mesaj text primit pe telefon, aparent prin sistemul Ro-Alert, afirma că toți bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt așteptați să se prezinte la serviciul militar.

Și de această dată, Ministerul Apărării Naționale a explicat situația: „Temele reintroducerii serviciului militar obligatoriu pentru cetățenii români și ale mobilizării rezerviștilor sunt false și circulă în spațiul public, în special în mediul online, de foarte multă vreme.

În România, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat prin legea nr. 395 din 16 decembrie 2005.

Potrivit acestui act legislativ, începând cu data de 1 ianuarie 2007, executarea serviciului obligatoriu, în calitate de militar în termen şi militar cu termen redus, se suspendă (art. 2). Pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu, executarea serviciului militar devine obligatorie, în condiţiile legii (art. 3).Ca atare, reluarea încorporărilor se poate face DOAR în situația decretării uneia dintre cele trei stări menționate mai sus.

Vă rugăm să vă informați DOAR din sursele oficiale!”, transmit autoritățile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *