Tensiunile dintre Turcia și Rusia cresc, pe fondul neînțelegerilor din Siria. Sputnik denunță agresiuni împotriva echipei din Istanbul
În ultimele luni, tensiunile dintre Turcia și Rusia au ajuns să crească, pe fondul neînțelegerilor din Siria. Totuși, situația se prezintă mai complicată decât interesele în Siria ale celor două state, dat fiind faptul că au o relație de prieteni și dușmani în regiunea Orientului Mijlociu.
Unul dintre reprezentanții Sputnik a anunțat că, pe fondul relațiilor tensionate și a pozițiilor adoptate atât de Vladimir Putin, cât și de Recep Tayyip Erdogan, mai mulți membrii ai echipei de la Istanbul au fost victimele unei agresiuni. Redactorul-şef global al grupului, Margarita Simonian, a afirmat pe social media că mai multe grupuri de indivizi au pătruns în locuințele a trei dintre angajații filialei turce a organului de propagandă rus, conform Digi24.ro.
„Grupuri organizate de persoane au atacat simultan apartamentele celor trei angajaţi ai noştri de la Ankara. În fiecare grup erau circa zece persoane”, a susținut aceasta. Motivul ar fi fost ”că şi-au trădat patria pentru că lucrează pentru ruşi”.
Reporters without Borders Turcia anunță că translatorul și cei doi redactori intimidați s-au dus la autorități pentru a raporta cazul, însă ajunși la secție, aceștia au fost reținuți. Polițiștii i-au informat că voiau să le adreseze câteva întrebări în legătură cu un articol, care era defavorabil imaginii internaționale a Turciei. Organul de propagandă externă al Kremlinului ar fi scris că, în urmă cu 80 de ani, Turcia ar fi obținut o regiune din Siria de la Franța, în urma unui ”referendum controversat”.
Siria, mărul discordiei dintre Turcia și Rusia
În a doua parte a anului 2019, scriam pe MediaStandard.ro că Rusia face eforturi majore în cadrul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice pentru a scăpa Siria de responsabilitatea mai multor atacuri cu arme chimice pe care le-a folosit împotriva propriului popor. Deși poate părea o prietenie timpurie, relațiile bilaterale dintre cele două țări s-au consolidat în timpul Primăverii Arabe, iar legăturile diplomatice au fost stabilite cu mai mult de jumătate de secol înainte, când al Doilea Război Mondial era pe sfârșite. Siria a primit de la Uniunea Sovietică sprijin militar pentru evacuarea trupelor franceze, iar în schimb, relațiile dintre cele două au rămas strânse.
Miza a constat, întotdeauna, în păstrarea unei poziții de forță în Orientul Mijlociu: atunci când situația Siriei era critică, regimul de la Damasc a găsit un sprijin în cel de la Kremlin – chiar și când a folosit arme chimice.
Pe de altă parte, tensiunile Siriei cu Turcia sunt cel puțin la fel de vechi ca și prietenia Siriei cu Rusia. O serie de evenimente a dus ca, până în 1998, cele două să aibă o relație complicată, marcată de neînțelegeri teritoriale și politice. Totuși, situația avea să revină la forma sa orginală după războiul civil sirian, culminând cu incidentele din ultima perioadă. Cel mai recent, 55 de soldați turci au fost omorâți în regiunea Idlib din Siria.
Articole asemănătoare
Evoluția unei publicații germane: de la forum de conspirații la fabrică de dezinformare
Am petrecut un weekend în VRChat să văd cum e în metaverse
Coreea de Nord a furat criptomonede în valoare de 400 de milioane de dolari
Presa din România nu s-a plictisit de cazul Elodia, deși au trecut 12 ani de la dispariția ei
Vot în favoarea Proiectului de Directivă privind Drepturile de Autor. Ce spun europarlamentarii români? EXCLUSIV