Protestul din 10 august – mobilizare și reacții critice în mediul online

Protestul din 10 august la care și-au anunțat prezența o mare parte dintre românii din diaspora a stârnit deja vâlvă în mediul online. Politologul Alina Mungiu Pippidi și-a exprimat punctul de vedere într-un articol publicat pe platforma romaniacurata.ro, intitulat „Această mahala nu reprezintă diaspora!”. Alina Mungiu crede că este vorba doar despre „o manipularea ordinară” realizată „de către niște operatori ordinari din politică, servicii și mass media aferentă”.

Romaniacurata.ro

Totodată, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că nu înţelege care este „obiectivul protestului” din Piața Victoriei. „Fiecare cetăţean român, fie că trăieşte în România sau în străinătate, are dreptul să-şi exprime opiniile, să protesteze, este o chestiune normală. Singurul lucru care ar trebui să fie mai bine făcut ar trebui să îl reprezinte organizarea unor asemenea acţiuni de tip stradal care pot conduce la perturbarea traficului şi în general la perturbarea atmosferei din România […] în rest, nu înţeleg foarte bine care este obiectivul protestului, având în vedere că sunt cei din diaspora. Dacă ar fi cei din diaspora, ar fi normal să protesteze pentru serviciile consulare sau lipsa de servicii consulare, dar în rest e mai greu să înţeleg care va fi obiectivul principal al acestei manifestaţii. Sper ca şi până acum să se desfăşoare în condiţii normale, civilizate, fără violenţe”, a spus Meleșcanu.

De cealaltă parte, Dan-Ioan Păun, unul dintre organizatorii protestului, a spus că „aproximativ 4 milioane de persoane au văzut acest eveniment pe Facebook. Primim semnale de la români din toate colţurile lumii, fie că vorbim de asociaţii, diverse grupuri informale sau pur şi simplu familii. Cei mai mulţi protestatari vor veni din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania, Elveţia şi Norvegia. Însă am primit mesaje inclusiv de la români din Japonia sau din Australia care ne-au comunicat că vor încerca să ajungă la protest”, potrivit adevărul.ro.

Pe social media există o adevărată mobilizare. Mai mulţi cetăţeni din diaspora au postat fotografii pe reţelele de socializare cu tricourile pe care le vor purta la protest, fiind inscripţionate cu mesaje anti-PSD. În timp ce alţi români (din Belgia, Marea Britanie sau Italia) au publicat fotografii cu maşinile şi steagurile tricolore înainte de plecare sau din timpul cozilor formate la vamă. În schimb, alţi protestari care vor veni cu avionul au postat fotografii cu biletele lor. Totodată, mișcarea Rezist Dublin a anunțat pe Facebook că va participa la mitingul din 10 august din Piața Victoriei. Potrivit unui comunicat, reprezentanții mișcării susțin că vor solicita demisia Guvernului Dăncilă, demisia lui Liviu Dragnea, organizarea de alegeri anticipate și o serie de referendumuri pentru reformarea României.

Facebook.com
Facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *