Susținătorii lui Chelsea Manning cer să fie eliberată din detenția solitară

Chelsea Manning, whistleblower-ul care a publicat pe WikiLeaks mii de documente militare și diplomatice ale SUA în 2010, este în detenție solitară 22 de ore pe zi, iar susținătorii ei cer să aibă parte de un tratament mai ușor.

Manning a fost ținută în segregare administrativă (“adseg”), cu o durată de până la 22 de ore pe zi în izolare completă, pe toată durata detenției, de pe 8 martie, notează CNN.

Un grup de suporteri a declarat, la doua săptămâni de la încarcerarea whistleblowerului, că tratamentul închisorii i-ar încalca drepturile, întrucât un deținut are dreptul de la 1 ora la 3 de ieșit în aer liber, iar Manning n-a mai fost de la încarcerare.

“Chelsea nu poate ieși din celulă, în timp ce ceilalți deținuți sunt în afara, astfel încât ea nu poate vorbi cu alte persoane sau nu poate vizita biblioteca de drept și nu are acces la cărți sau materiale de lectură”, a spus comisia Chelsea Resists. „Nu a mai fost în afara timp de 16 zile. Este permisă să efectueze apeluri telefonice și să se deplaseze în afara celulei sale între orele 1 și 3 dimineața”.

Fostul analist militar a fost închis iar după ce a refuzat să depună mărturie în fata unei Curți Supreme, în cadrul unei investigații asupra WikiLeaks. Nu e prima oară când Manning ajunge la închisoare – după ce a scurs documentele, a făcut șapte ani de închisoare din 35.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *