Bad idea: Israelul vrea să interzică postul Al Jazeera
Israelul este pe cale să interzică instituția media Al Jazeera, deținută de monarhia din Qatar, deoarece o consideră „provocatoare”. Decizia este însă puternic criticată de industria media și de organizațiile non-profit care apără drepturile presei.
Presa israeliană relatează că marți s-a ajuns la un acord între procurorul general Gali Baharav-Miara și ministrul Comunicațiilor, Shlomo Karhi. Acesta vizează formularea unor reglementări de urgență pentru a opri funcționarea postului din Qatar, conform Middle East Eye.
Reglementările ar permite oficialilor să „oprească transmisiunile media și să confiște echipamentele de emisie dacă se consideră că producția unui post de televiziune dăunează securității naționale, ordinii publice sau servește drept bază pentru «propaganda inamicului»”, potrivit Times of Israel.
Anterior, propunerea a fost verificată atât de oficiali israelieni din domeniul securității, cât și de experți juridici.
„Acesta este un post care incită, acesta este un post care filmează trupele în zonele de adunare (din afara Gaza)… care incită împotriva cetățenilor Israelului – o portavoce de propagandă”, a declarat ministrul israelian al comunicațiilor în urmă cu câteva zile, acuzând în continuare Al Jazeera de părtinire față de Palestina, de incitare pro-Hamas și de expunere a soldaților israelieni la un potențial atac din Gaza prin faptul că își face publice pozițiile, conform Reuters.
Îngrijorări pentru libertatea presei și informarea publicului
Planul Israelului nu este binevenit pentru toți, deoarece Al Jazeera este printre puținele instituții media care sunt prezente fizic atât în Israel, cât și în Fâșia Gaza. Prin interzicerea postului din Qatar, o mare parte din acoperirea mediatică din Gaza – unde au ajuns și mai puține instituții media – va fi întreruptă, lăsând publicului doar punctul de vedere israelian sau imaginile neverificate care circulă pe rețelele de socializare (și, cu puțini jurnaliști pe teren, verificarea va fi și mai dificilă).
Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, o organizație non-profit care apără drepturile presei, a reacționat solicitând guvernului israelian să se abțină de la interzicerea Al Jazeera. Comitetul a declarat că „pluralitatea vocilor din mass-media este esențială pentru ca puterea să fie trasă la răspundere, mai ales în vremuri de război”.
„Suntem profund îngrijorați de amenințările oficialilor israelieni de a cenzura acoperirea mediatică a conflictului actual dintre Israel și Gaza, folosind acuzații vagi de afectare a moralului național. CPJ îndeamnă Israelul să nu interzică Al-Jazeera și să le permită jurnaliștilor să-și facă treaba”, a declarat Sherif Mansour, coordonatorul programului CPJ pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, într-un comunicat.
Israelul are o istorie de cenzură
Poate că vă întrebați de ce ”singura democrație din Orientul Mijlociu”, așa cum se autointitulează Israelul, ar merge atât de departe încât să cenzureze un organ de presă. Ei bine, acest lucru nu este atât de neobișnuit pentru Israel.
Potrivit lui Jon Alterman, vicepreședinte senior la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, într-un interviu acordat publicației The Washington Post, „modelul Israelului a fost că, în timp de război, există cenzură militară. Aceasta pare aproape o piesă fixă a [abordării] Israelului în conflicte”.
Ceva similar s-a întâmplat atât în 2008, cât și în 2017. În 2008, Israelul a acuzat Al Jazeera că este o „unealtă a Hamas” și a lansat un boicot. În 2017, Israelul a încercat să facă un pas mai departe: a anunțat că vrea să închidă biroul din Ierusalim, să retragă acreditările jurnaliștilor și a colaborat cu companiile de televiziune pentru a scoate Al Jazeera din emisie.
Oh, și să nu uităm când forțele israeliene au bombardat clădirea în care se aflau birourile Al Jazeera și The Associated Press, spunând că teroriștii Hamas folosesc clădirea de 11 etaje – care era, de asemenea, plină de apartamente rezidențiale – ca acoperire. Jurnaliștii și-au pierdut cea mai mare parte a echipamentului, deoarece au avut la dispoziție doar o oră pentru a evacua, iar perioada următoare a fost plină de instabilitate, întrucât au fost nevoiți să se deplaseze foarte mult.
Mai mult, The Washington Post informează că „Al Jazeera a fost una dintre primele rețele care a avut în mod regulat invitați israelieni”, potrivit lui Alterman, iar „harta Israelului realizată de Al Jazeera are Israelul etichetat ca «Israel», Cisiordania ca «Cisiordania» și Gaza ca «Gaza». Așadar, Al Jazeera s-a îndepărtat foarte devreme de a denumi totul «Palestina»”.
Noile reglementări de urgență par să ducă Israelul cu un pas mai aproape de dorința sa de a închide Al Jazeera. Dacă Israelul va merge până la capăt cu această idee și cât de tare va afecta relatările din zonp, va trebui să așteptăm și să vedem.
Articole asemănătoare
Șapte inovații: aplicații pentru nevăzători, memorialele online ale Revoluției ’89, observator la alegeri, fapte bune cu un click
Când realitatea e mai mult decât un reality show: un bărbat și-a anunțat crima într-o emisiune, apoi a pus-o în practică
Viralul zilei: Naționalitatea soției îi dă bătăi de cap unui ministru britanic
Site-ul pro-Kremlin Lenta, umplut cu conținut anti-război de doi jurnaliști: „Putin, un dictator patetic, paranoic”
Poliția din Hong Kong a arestat cinci jurnaliști ai unei publicații de investigații