SUA l-au desemnat pe jurnalistul arestat de Rusia ca fiind condamnat pe nedrept

Jurnalistul american Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal încarcerat în Rusia, a fost desemnat oficial de către Departamentul de Stat al SUA ca fiind condamnat pe nedrept.

Pe lângă faptul că a negat cu tărie acuzațiile de spionaj la adresa sa, Washingtonul a lăsat să se înțeleagă că lucrătorul media este ținut ca ostatic.

„Jurnalismul nu este o crimă. Condamnăm reprimarea continuă a vocilor independente din Rusia de către Kremlin și războiul său continuu împotriva adevărului. Guvernul SUA va oferi tot sprijinul adecvat domnului Gershkovici și familiei sale. Cerem Federației Ruse să îl elibereze imediat pe domnul Gershkovici”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-o declarație în care a anunțat desemnarea, conform The Guardian.

Măsura a fost comentată și de conducerea Wall Street Journal, care a continuat să militeze pentru jurnalistul său încarcerat încă din ziua arestării sale, pe 29 martie.

Emma Tucker, redactorul-șef al Wall Street Journal, a declarat după anunțul Departamentului de Stat că „această distincție va debloca resurse și atenție suplimentare la cele mai înalte niveluri ale guvernului american pentru a obține eliberarea lui”.

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a-l sprijini pe Evan și familia sa și vom continua să lucrăm cu Departamentul de Stat și cu alți oficiali americani relevanți pentru a face presiuni în vederea eliberării sale”, a adăugat ea.

Dar desemnarea ca fiind condamnat pe nedrept nu este doar un gest simbolic pentru a arăta sprijinul SUA. Măsura are și motive practice, permițând guvernului să pună în mișcare mai multe mecanisme de recuperare a ostaticilor, cum ar fi înființarea unui grup operativ alcătuit din mai multe agenții, al cărui scop este de a aduna cât mai multe date pentru a putea elibera ostaticii.

Dar Gershkovici nu este singurul pe care SUA intenționează să îl elibereze dintr-o celulă rusească. În aceeași declarație, departamentul de stat a cerut, de asemenea, eliberarea pușcașului marin în retragere Paul Whelan. Acesta a fost arestat la Moscova în decembrie 2018, participând la o nuntă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *