Comisia Europeană și Google vor colabora la stabilirea unor reguli de bază în domeniul AI

Comisia Europeană și Google vor lucra la un set de reguli de bază în domeniul inteligenței artificiale. Normele vor fi voluntare și reprezintă primul pas către reglementarea oficială, pe care UE o pregătește prin pachetul de legi ce vizează domeniul AI.

Comisarul european al pieței interne, Thierry Breton s-a întâlnit cu Sundar Pichai, șeful Google, pentru a discuta detaliile înțelegerii, conform Reuters. Regulile stabilite de aceștia vor include și sugestiile mai multor altor companii, europene și non-europene.

Uniunea Europeană lucrează la stabilirea unor legi ce reglementează domeniul AI, însă Thierry Breton a vorbit despre nevoia unor reguli de bază înainte ca blocul comunitar să înceapă aplicarea normelor legale, care necesită timp pentru a fi finalizate.

Sundar și cu mine am căzut de acord că nu ne putem permite să așteptăm până când reglementarea privind inteligența artificială va deveni cu adevărat aplicabilă și că trebuie să lucrăm împreună cu toți dezvoltatorii AI pentru a elabora deja un pact privind inteligența artificială pe bază voluntară înainte de termenul legal”, a declarat Breton.

Deși negocierile dintre statele UE și Comisia Europeană încă nu au început cu privire la pachetul de legi AI, Breton încurajează țările Uniunii să-și finalizeze detaliile cu CE până la finalul anului acesta.

Și Margrethe Vestager, vicepreședinta CE și comisarul pentru concurență, s-a întâlnit cu șeful Google și a vorbit despre importanța acestui pact voluntar. Săptămâna aceasta, Vestager anunța că UE și SUA vor lucra împreună pentru a stabilirea „unor standarde minime înainte ca legislația să intre în vigoare”.

În colțul celălalt, Sam Altman, șeful OpenAI (compania din spatele ChatGPT) a declarat că va părăsi spațiul european dacă reglementările legale vor fi prea dure. Conform Reuters, OpenAI nu va pleca fără să încerce să se supună viitoarelor legi, însă forma actuală a proiectului legislativ este considerată a fi excesivă.

Actualul proiect de lege al UE privind AI ar fi excesiv de strict din punct de vedere al reglementării, dar am auzit că va fi modificat. Încă se mai discută despre acesta”, a declarat Altman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *