Reguli mai stricte în UE pentru tehnologiile de supraveghere în masă

Parlamentul European a anunțat în 9 noiembrie că a luat măsuri pentru a reduce exportul de tehnologii de supraveghere, inclusiv spyware, în afara Uniunii Europene

Parlamentul European (PE) a anunțat în 9 noiembrie că a luat măsuri pentru a reduce exportul de tehnologii de supraveghere, inclusiv spyware, în afara Uniunii Europene, anunță Cyberscoop. Premisa noilor reguli este de a limita capacitatea regimurilor autoritare de a pune mâna în secret pe programe de supraveghere cibernetică europeană.

Controale mai stricte la export

Amendamentele includ o actualizare a controalelor europene la export, cum ar fi includerea unor criterii de acordare a licențelor, care întăresc drepturile omului. Grupurile pentru apărarea drepturilor omului au încercat să impună limitarea exportului de programe spion în ultimii ani în întreaga lume, dar au fost obstrucționate de instanțe și de lipsa voinței politice.

Anunțul PE nu este în totalitate o surpriză, deoarece UE lucrează de ani buni pentru a controla mai bine tehnologiile cu dublă utilizare. Măsura vine la patru ani după ce Comisia Europeană (CE) a depus o propunere cu privire la modul în care statele membre ale UE vor vinde bunuri cu dublă utilizare în afara blocului european; negociatorii au susținut că tehnologiile de supraveghere trebuie incluse în propunere.

Potrivit publicației online MIT Technology Review, viitorul regulament:

  • impune companiilor să obțină o licență guvernamentală pentru a vinde tehnologie cu aplicații militare;
  • solicită o mai mare diligență cu privire la astfel de vânzări, pentru a evalua posibilele riscuri pentru drepturile omului;
  • solicită guvernelor să împărtășească public detalii despre licențele pe care le acordă.

Nivel ridicat de transparență 

Principalul lucru pe care îl aduce noua reglementare este mai multă transparență. Guvernele trebuie fie să dezvăluie destinația, articolele, valoarea și deciziile de acordare a licențelor pentru exporturile de supraveghere cibernetică, fie să facă publică decizia de a nu dezvălui aceste detalii.

Regulamentul include, de asemenea, îndrumări către statele membre pentru a lua în considerare riscul utilizării aplicațiilor în scopul represiunilor interne. Eficacitatea regulamentului va depinde de guvernele naționale ale Europei, care vor fi responsabile pentru o mare parte a punerii în aplicare. În prezent, Germania are președinția Consiliului European și a făcut presiuni pentru ca acest regulament să fie stabilit înainte ca mandatul său să înceapă în decembrie.

Foto: Visual Content (VisualHunt / CC BY)