La 4 septembrie, Departamentul de Justiție al SUA a anunțat că doi cetățeni ruși au fost inculpați în legătură cu operațiunile ruse de dezinformare desfășurate împotriva publicului american.
Cei doi bărbați acuzați de conspirație pentru încălcarea Legii privind înregistrarea agenților străini și conspirație pentru spălare de bani, Kostiantyn Kalashnikov și Elena Afanasyeva, sunt de asemenea angajați ai RT, conform VOA.
„Departamentul Justiției a inculpat doi angajați ai RT, o instituție media controlată de statul rus, într-o schemă în valoare de 10 milioane de dolari pentru a crea și distribui publicului american conținut cu mesaje ascunse ale guvernului rus”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland.
Mai târziu în aceeași zi, Departamentul de Justiție a făcut un alt anunț: 32 de domenii de internet utilizate în campania externă „Doppelganger”, dirijată de guvernul rus.
Ce este metoda „Doppelganger”
Rusia se dă drept site-urile legitime de știri pentru a da încredere cititorilor că informațiile sunt credibile. Apoi, furnizează articole de știri false sau deformate, cu scopul final de a crea neîncredere în societate și în valorile democratice.
Apoi, linkurile către articolele false sunt distribuite prin intermediul conturilor de social media, de obicei X, folosind secțiunile de comentarii ale altor conturi vizibile.
În plus, Departamentul de Justiție a explicat că dosarul împotriva celor doi ruși are legături cu o campanie anterioară de influențare, în cadrul căreia șase creatori de rețele sociale au fost recrutați de antrepreunzătoarea Lauren Chen pentru a răspândi mesaje malițioase pe platformele de socializare. Departamentul de Justiție a adăugat: „cel puțin în ultimul an, RT și angajații săi, inclusiv Kalashnikov și Afanasyeva, au cheltuit aproape 10 milioane de dolari pentru a finanța și a conduce în mod ascuns o companie de creare de conținut online cu sediul în Tennessee [U.S. Company-1]” și că „U.S. Company-1” a „publicat videoclipuri în limba engleză pe mai multe canale de social media, inclusiv TikTok, Instagram, X și YouTube”.
Leave a Comment