Efectele mai puțin cunoscute ale incendiilor din Australia: poze înșelătoare ajunse virale și negarea schimbărilor climatice

Incendiul din Australia se situează, împreună cu atacul Statelor Unite ale Americii asupra unui general iranian, în topul evenimentelor de la începutul anului 2020. Totuși, ca și în cazul tensiunilor dintre America și Iran, efectele secundare sunt valuri de dezinformare.

Mai multe poze și hărți înșelătoare, cu efectele dezastrului australian, au ajuns să fie virale pe internet. Una dintre imagini reprezintă o captură a contentului de la mare înălțime, în care se pot observa dimensiunile incendiului. Totuși, poza reprezintă o suprapunere a zonelor afectate de foc, prin colectarea de date timp de o lună, nicidecum focarele active în acest moment, conform BBC.

Lucrarea, distribuită și de Rihanna, aparține artistului australian Anthony Hearsey. Acesta susține că datele folosite pentru imagine au fost extrase de către NASA și că scara ”este un pic exagerată”. ”De asemenea, rețineți că nu toate zonele încă ard, iar imaginea este o compilare”, a afirmat artistul, pe Instagram.

Tot pe social media au început să circule hărți cu continentul american suprapus peste alte zone ale lumii, cu simboluri roșii peste. Totuși, semnele folosite nu reprezintă în mod particular incendii active (lucru ce nu este specificat în marea majoritate a postărilor), ci încorporează ”orice sursă de căldură care este mai caldă decât împrejurimile sale (…) Pot include apariția gazelor, cuptoarele de rafinărie sau acoperișuri industriale foarte reflectorizante” – conform site-ului guvernamental MyFireWatch.

Negarea schimbărilor climatice

The Sun relatează că au fost arestate 180 de persoane pentru acuzații de incendiere. Informația a fost folosită de către mai mulți negaționiști ai efectelor schimbărilor climatice să conteste rolul jucat de criza climatică în tragedia australiană, în care au murit zeci de persoane și milioane de animale.

Totuși, e important de notat că acuzațiile de incendiere aduse au fost exacerbate prin intermediul trollilor și al botsilor, mai informează The Sun. În realitate, plasarea intenționată a focurilor a fost făcută după ce au izbucnit primele incendii de vegetație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *