Majoritatea românilor descarcă ilegal jocuri video
Conform unui studiu, 45% dintre respondenţi au spus că plătesc pentru jocurile video, în timp ce 55% preferă să le descarce ilegal prin rețele peer-to-peer (torrents).
Românii nu s-au dezvățat de descărcarea ilegală de produse online. Conform unui studiu realizat de Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA), 45% dintre respondenţi au spus că plătesc pentru jocurile video, în timp ce 55% preferă să le descarce ilegal prin rețele peer-to-peer (torrents). Studiul a fost prezentat în cadrul evenimentului Dev.Play 2020, conferinţa dedicată dezvoltatorilor de jocuri video din România şi din regiune (3 – 4 noiembrie), scrie Mediafax.
Android este la putere
Cei care cumpără jocuri video o fac în special din magazinele online precum Steam și Epic Store (63%) sau le cumpără din magazine fizice, noi (53%) sau second hand (27%).
Dintre cele aproape 8 milioane de români care joacă jocuri video, cu vârste între 15 şi 64 de ani, 52% sunt bărbaţi şi 48% sunt femei.
Cele mai populare platforme pe care românii se joacă sunt:
- telefonul mobil (64%);
- PC/laptop (60%);
- tablete (20%);
- console (15,5%)
- online (14,3%);
- social media (6,7%).
La capitolul jocuri mobile, cel mai des întâlnit sistem de operare este Android (78%), pe când iOS are o cotă de doar 15%.
Doar 8 lei și ceva pe lună pentru joc și voie bună
Suma medie cheltuită într-o lună pentru jocurile pentru telefoanele mobile este de 8,56 lei.
Pentru românii care se joacă pe PC sau laptop, Windows este sistemul de operare cel mai des utilizat (93%). Suma pe care o cheltuie într-o lună aceştia pentru jocurile pe PC este de aproximativ 24 de lei.
Studiul a fost realizat de către iZi Data, la comanda RGDA și a fost compilat din 1.005 chestionare distribuite online. RGDA este o organizaţie non-profit care îşi propune să sprijine şi să promoveze dezvoltatorii de jocuri video din România.
Foto: Florian Olivo (Unsplash)
Articole asemănătoare
O jurnalistă din Bangladesh, arestată pentru un reportaj despre corupția din timpul pandemiei
200 de ziare cer în instanță despăgubiri din partea Google și Facebook
La fiecare 13 ore, un jurnalist din Mexic a fost atacat în 2022
Ce recomandă Facebook pentru ca România să aibă o campanie pentru parlamentare fără incidente
Un oficial rus cere ca WhatsApp să fie interzis pentru angajații de stat