Știrile false continuă să agite spiritele în lume: după Malaezia, a urmat cazul Indiei

Guvernul indian a fost pe punctul de a înăspri legislația privind crearea și distribuirea de știri false.

Un anunț care a venit la foarte scurt timp după ce Malaezia înaintase, deja, propuneri legislative vizând acest lucru. Dar dacă vecinul său asiatic dorea inclusiv măsuri privative de libertate pentru distribuirea de fake news, guvernul indian s-a limitat la a propune suspendarea acreditărilor de presă.

Concret, măsura presupunea suspendarea acreditării pentru o perioadă de 6 luni în cazul unei prime abateri, un an pentru a doua și permanent în cazul unei a treia distribuiri de știri false.

Spre deosebire de Malaezia însă, viguroasa comunitate a jurnaliștilor indieni a reacționat, determinând guvernul lui Narendra Modi să retragă propunerea. „Nu e niciun dubiu”, a scris pe Twitter Shekhar Gupta, un cunoscut jurnalist, „este un atac la adresa media mainstream”. Totodată, mișcarea guvernului indian a fost citită în cheia alegerilor generale care au loc anul viitor.

Sursa foto: siasat.com

În fapt, fenomenul fake news este atât de amplu în India încât un sondaj care îl prezenta pe Narendra Modi drept al doilea cel mai corupt prim-ministru din lume în 2017, a fost redistribuit de mii de ori. Ulterior însă, acesta a fost demascat ca fiind o informație cu credibilitate îndoielnică, intrucât entitatea care îl asuma, foxnewspoint.com, încerca o paternitate forțată a trustului de presă Fox News prin asemănarea de nume. Acesta din urmă nu comandase însă niciodată un astfel de sondaj.

Nu este mai puțin adevărat însă, că, așa cum declară grupurile de presă indiene, vocile critice la adresa partidului lui Narendra Modi, Bharatyia Janata (Partidul Poporului Indian), au fost țintele constante ale presiunilor din partea acestuia din momentul când a venit la putere în anul 2014.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *