Sputnik relatează jumătatea rusă de adevăr în cazul declarațiilor marinarilor ucraineni EXCLUSIV
Conflictul reaprins în noaptea dintre duminică și luni în apele Mării Negre, în apropierea strâmtorii Kerchi, a stârnit un val de reacții puternice pe întreg continentul. Ucraina se află de mulți ani în tensiuni cu Rusia, vârful icebergului fiind anexarea Crimeei în anul 2014.
Navele Berdiansk, Nikpol şi Yani Kapu au fost confiscate de către Garda de Coastă, împreună cu personalul aflat la bord. Trei persoane au fost rănite în urma focului deschis de autoritățile ruse, însă Serviciul de securitate rus (FSB) a declarat că aceștia au primit îngrijiri medicale și viața lor nu este pusă în pericol.
În decursul serii de luni, o filmare cu trei ucraineni care s-ar fi aflat la bordul ambarcațiunilor confiscate a fost publicată de televiziunile rusești, la indicațiile FSB. Mediatizarea declarațiilor celor trei a fost făcută cu nici 24 de ore înainte să fie chemați în fața instanței din orașul Simferopol – între timp, Justiția a decis și reținerea unuia dintre marinari pentru două luni.
Declarațiile grupului de ucraineni reținuți pe teritoriul rusesc sunt în neconcordanță cu poziția adoptată de Ucraina, care este susținută de statele europene vestice. O idee asemănătoare adoptă și Sputnik, care titrează ”Declarații șoc ale marinarilor ucraineni – contrazic propriul guvern”, care citează agenția rusească de stat RIA Novosti – aflată sub controlul Ministerului Comunicării și Mass Mediei.
Cele trei persoane care apar în filmarea FSB sugerează că au fost conștienți că încalcă avertismentele venite din partea omologilor ruși, însă au respectat ordinele primite. „Am fost avertizați de Serviciul de Frontieră al Federației Ruse că încălcăm legea și ne-au cerut în repetate rânduri să părăsim apele teritoriale ale Federației Ruse”, a spus Andrei Drach. Vladimir Lesovoy a adăugat: ”Am ignorat în mod deliberat cererile”.
Ce spune Ucraina
Ucraina a susținut încă de la început că Garda de coastă a fost anunțată de dinainte că mai multe ambarcațiuni vor trece prin strâmtoare Kerchi, singura cale de acces din Marea Neagră în Marea Azov.
După publicarea imaginilor cu grupul de marinari, mai multe personalități de pe teritoriul ucrainean au susținut că declarațiile nu sunt neapărat relevante, dată fiind situația acestora.
Șeful marinei ucrainene, Ihor Voronchenko, susține că cei trei pari constrânși să declare în defavoarea Ucrainei: „Îl cunosc pe marinarii de la Nikopol, care au fost întotdeauna profesioniști onești în munca lor, iar ceea ce spun ei acum nu este adevărat”.
Un raport realizat de Forțele navale ale forțelor armate ale Ucrainei afirmă că persoanele din video sunt într-adevăr Andrei Drach, Vladimir Lesovoy și Sergey Tsybizov, însă că declarațiile sunt făcute sub presiune – întrucât aceasta este o practică cunoscută a Serviciilor rusești, se mai arată în comunicat: „În 2014, în Crimeea, unii dintre oamenii noștri se aflau în temnițele FSB rusești și sunt acum conștienți de presiunea și măsurile pe care ocupanții le iau în timpul interogatoriilor. Aceștia sunt oamenii noștri din videoclip. Îi cunoaștem bine. Acum, ei arată complet diferit, astfel încât toată lumea să poată vedea consecințele presiunii nebunești exercitate asupra lor. Dar aceștia sunt oamenii noștri. Ei au acționat în mod legal, în conformitate cu normele dreptului maritim internațional și cu tratatele în vigoare”.
Luni, legea marțială a fost adoptată de către Parlament, la inițiativa președintelui Petro Poroșenko. Țările vestice dar și SUA au cerut celor două state implicate în conflict să încerce detensionarea situației și să apeleze la dialog.
Articole asemănătoare
Editiadedimineata.ro: Emiratele Arabe Unite, poziție-cheie în consiliul maritim al ONU
După știri false, avem acum și crime false. Cazul lui Arkady Babchenko este demn de un film hollywoodian
Contul de Twitter al lui David Icke, închis pentru dezinformare
Cum a fost folosită fotografia unei refugiate din Kosovo în propaganda rusă anti-NATO
Parlamentul olandez vrea să închidă principalul site contra dezinformării al Uniunii Europene