Social media, arma mortală în războiul informațional modern EXCLUSIV
Anul acesta am sărbătorit un secol de la finalul Primului Război Mondial. Acesta a fost un conflict marcat nu numai de amploarea lui, ci și de un nivel de brutalitate și groază nemaivăzute până atunci. Dar acum 100 de ani războiul părea complet diferit față de cel de astăzi.
La începutul secolului trecut, războiul era considerat drept onorabil. Dar, odată cu Marele Război au fost introduse și o serie de arme cu o capacitate de distrugere nemaiîntâlnită. Mitraliera a fost o astfel de armă ce a schimbat întreaga metodă de luptă. Ofițerul german Ernst Jünger vorbea în memoriile sale despre „furtuna de oțel” pe care o provoca această armă nouă. Astfel, ambele tabere au trebuit să își ajusteze strategiile defensive pentru a face față acestei provocări. Astăzi ne confruntăm cu o schimbare identică, dar pe un alt câmp de luptă, cel numit social media.
În urmă cu o săptămână presa din Statele Unite relata despre cazul Elenei Khusyaynova, acuzată că ar fi încercat să interfereze în alegerile intermediare din Statele Unite de luna viitoare. Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, operațiunea era menită să răspândească dezinformarea, să divizeze societatea și chiar să submineze investigațiile curente asupra ingerințelor Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. În Statele Unite instituțiile puternice au reușit să identifice și să împiedice în mare parte ingerințele de acest fel. Dar cum rămâne cu statele în care instituțiile nu sunt consolidate, cele care se afl într-o veșnică tranziție către democrație?
Armele războiului informațional din prezent sunt la fel de revoluționare ca și mitraliera din timpul Primului Război Mondial. Una dintre acestea poate fi considerată social media. Volumul uriaș de mesaje și informații falsificate transmise în media și prin intermediul rețelelor de socializare face aproape imposibilă apărarea, generând exact acea „furtună de oțel” despre care vorbea și Ernst Jünger. Deși nu produce victime la fel ca un război clasic, războiul informațional nu este mai puțin periculos. În acest război cuvintele au luat locul gloanțelor, iar inundarea social media cu informații false ne vulnerabilizează pe toți.
Cum ne apărăm în fața unui asemenea fenomen? O parte din acest răspuns se găsește în responsabilizarea cetățenilor. Fiecare cetățean poate fi vulnerabil în fața unui asemenea război, deoarece ne aflăm cu toții în linia întâi. Informarea corectă reprezintă o contrapondere puternică în fața dezinformării. Acest război informațional poate fi câștigat doar prin cunoaștere și capacitatea de a discerne adevărul. Distribuirea știrilor false nu face decât să întărească tabăra opusă.
Din păcate nu există o soluție universal acceptată și nici tranșee în care să ne putem ascunde. Dar dacă dorim să câștigăm acest război informațional trebuie să recunoaștem mai întâi că există unul și apoi să analizăm critic informația primită. Până când nu ne vom responsabiliza și până când nu vom reuși să discernem realul de fals, vom fi doar în postura de victime în acest război informațional.
Articole asemănătoare
GHID de identificare a PROPAGANDEI RUSEȘTI în presa românească EXCLUSIV
Profilul „avocatului de platou”, noul comentator al politicii românești – naționalist convins, lăudat de Sputnik
România trage linie după referendum – un bilanț fericit EXCLUSIV
Parteneriatul civil, noul inamic al susținătorilor Coaliției pentru Familie EXCLUSIV
Ultimul asalt: demitizarea informației. România – piața de testare a metodelor de dezinformare EXCLUSIV