Situația nu pare foarte roz pentru Facebook: anchete peste anchete, pe toate continentele
Joia aceasta, Comisarul federal pentru protecția datelor al Canadei a declarat că Facebook nu numai că a încălcat legile de confidențialitate ale statului, dar nici nu și-a asumat responsabilitatea pentru protejarea informațiilor personale.
Totuși, declarațiile făcute de către Daniel Therrien în decursul săptămânii trecute nu sunt ceva nou. Tot mai multe state, conform The New York Times, sunt nemulțumite de modul în care Facebook își desfășoară activitatea – sau, mai bine spus, de greșelile repetate ale companiei pe care pare că nu vrea să le remedieze.
Facebook și practicile sale se află sub lupa unor state europene precum Marea Britanie, Franța, Germania și Irlanda. În alte colțuri ale lumii (Australia, India, Noua Zeelandă și Singapore) au luat sau urmează să ia măsuri împotriva companiei lui Mark Zuckerberg.
- Irlanda a început chiar în această săptămână o nouă anchetă privind modul în care Facebook a lăsat necriptate parolele multor utilizatori. Amenda pe care ar putea primi-o compania ar fi valoarea a 4% din veniturile globale;
- Anglia, pe de altă parte, a aplicat deja o amendă: 500.000 de lire sterline, aproximativ 645.000 de dolari, pentru că a permis Cambridge Analytica să culeagă informațiile a milioane de utilizatori fără consimțământul lor;
- În Franța, compania lui Zuckerberg este investigată pentru politicile de moderare.
Comisia pentru comerț federal din SUA încă dezbate ce fel de măsuri să ia împotriva gigantului tehnologic, însă surse anonime din interiorul FTC spun că discuțiile sunt încă în contradictoriu între membri comisiei. Deși președintele FTC și-a propus ca decizia să fie unanimă, acesta se confruntă cu rezistența celor cinci membri.
Este de așteptat nu numai ca Facebook să primească o amendă usturătoare din partea Statelor Unite ale Americii, dar și să se ajungă la o înțelegere formală între comisie și companie privind modul în care Facebook folosește datele.
Articole asemănătoare
Canada vrea să introducă o lege care să oblige Facebook și Google să plătească publicațiile de știri
Primul comentariu al lui Putin despre premiul Nobel câștigat de un jurnalist rus a fost o amenințare
Lui Elon Musk nu-i place un site? Nicio problemă: Twitter pare să întârzie deschiderea linkurilor cu cinci secunde
Criza de coronavirus întreține teoriile conspiraționiste anti-5G
Bard, chatbotul Google, îndeamnă la dezinformare în 78% din cazuri