Ce face cel mai răspândit virus din România

Un nou raport al companiei de cybersecurity Bitdefender arată că România este cea mai afectată țară din lume de către un virus apărut recent.

Amenințarea despre care vorbește firma românească se numește Scranos și este acum în faza de consolidare. Din analiză, Bitdefender a ajuns la concluzia că operațiunea, începută în luna noiembrie 2018, a avut o activitate intensă în ultima lună a anului trecut, precum și în ianuarie 2019.

Mai mult decât atât, experți spun că ”după luna martie, serverele de comandă și control ale atacatorilor au început să disemineze și alte mostre de amenințări informatice, un semnal clar că rețeaua grupării infracționale este folosită contra cost și de către terți ca să instaleze pe dispozitivele victimelor propriile programe infectate”.

”Scranos infectează dispozitivul utilizatorului atât prin aplicații aparent legitime, precum e-readere, playere video, drivere sau chiar soluții de securitate, cât și prin programe instalate ilegal”, se arată în postul de pe blog.

Prin intermediul unui rootkit (driver software), virusul poate vedea chiar și cele mai mici detalii din activitatea victimei. Astfel, Scranos poate să:

  • sustragă datele de acces la diverse site-uri;
  • sustragă datele de plată din pagini de internet precum Facebook, Amazon și Airbnb;
  •  trimită cereri de prietenie și mesaje cu linkuri infectate de pe contul de Facebook al persoanei vătămate sau să o aboneze la diferite canale de YouTube;
  • sustragă tot istoricul de navigare pe internet;
  • descarce și execute fișiere la discreția atacatorilor;

Bitdefender le sugerează utilizatorilor ”să descarce și să instaleze numai aplicații licențiate, să folosească o soluție de securitate performantă și să actualizeze mereu sistemul de operare și programele folosite la cea mai recentă versiune”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *