Scrisoare RSF către Poliția Capitalei, după ce agresorul Emiliei Șercan a fost descoperit
Reporteri fără Frontiere a transmis în decursul acestei săptămâni o scrisoare către Poliția Capitalei. Gestul făcut de organizația internațională pentru drepturile jurnaliștilor are legătură cu cazul Emiliei Șercan, care a fost amenințată cu moartea.
Împreună cu ActiveWatch, RSF a felicitat Poliția Capitalei și Judecatoria Sectorului 4 pentru rapiditatea cu care l-au găsit pe cel care se crede că ar fi amenințat-o. De asemenea, cele două organizații au punctat importanța trimiterii dosarului în instanță, dar și transparentizării procesului, notează Paginademedia.ro.
Ministerul Afacerilor Interne a fost sfătuit de către Reporteri fără Frontiere să ”investigheze climatul instituțional din cadrul Academiei de Poliție care a făcut posibilă această amenințare”. Precizarea vine după ce autoritățile au susținut că presupul făptaș este ofițer al Academiei de Polițe.
Amintim faptul că Emilia Șercan investighează tezele de doctorat plagiate din cadrul Academiei de Poliție „A. I. Cuza”. După ce jurnalista a făcut public mesajul în care era amenințată cu moartea, aceleași două organizații le-au transmis lui Ioan Buda și lui Carmen Dan că ”dacă siguranța Emiliei Șercan va fi pusă în pericol, noi, RSF și ActiveWatch, vom considera că autoritățile române sunt responsabile de faptul că nu au acționat și că nu au luat imediat măsurile adecvate pentru a proteja jurnalistul”.
Citiți mai jos scrisoarea integrală
”Stimată doamnă Dan, Stimate domnule Buda, Stimate domnule Nistor,
Reporteri fără Frontiere (RSF) și ActiveWatch felicită Poliția Capitalei – Serviciul de Investigații Criminale și Parchetul de pe lângă Judecatoria Sectorului 4 pentru viteza cu care au reacționat la amenințările cu moartea împotriva jurnalistei Emilia Sercan, mai ales că principalul suspect este un ofițer de poliție.
Urmărim îndeaproape ancheta și îi îndemnăm pe procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, care se ocupă acum de acest caz, să acorde prioritate trimiterii dosarului în instanță.
Îi îndemnăm, de asemenea, să fie transparenți în ceea ce privește procedurile și să comunice publicului dacă principalul suspect avea vreun complice.
Deoarece acest caz implică un ofițer de poliție care lucrează la Academia de Poliție, este cu atât mai important să se trimită un mesaj clar publicului larg și poliției că autoritățile române nu vor tolera acest comportament.
De asemenea, îndemnăm Ministerul Afacerilor Interne să investigheze climatul instituțional din cadrul Academiei de Poliție care a făcut posibilă această amenințare.
De când cazul Sercan a devenit public, jurnaliștii care lucrează pentru presa locală au acuzat forțele polițienești locale și procurorii că nu reacționează la amenințările la adresa mass-media.
Experiența arată că un astfel de eșec în investigarea și urmărirea penală a tuturor amenințărilor la adresa jurnaliștilor conduce la un climat care face posibilă violența – și chiar violența cu moartea – împotriva jurnaliștilor.
Folosim, prin urmare, această ocazie pentru a invita Ministerul Afacerilor Interne la o discuție despre cum poate fi replicată cel mai bine reacția rapidă în cazul Sercan la toate celelalte situații de amenințări sau abuzuri împotriva jurnaliștilor.
De asemenea, încurajăm autoritățile să se asigure că ofițerii de poliție actuali și viitori sunt instruiți să cunoască rolul crucial al jurnaliștilor, al mass-media și al libertății presei, ca piloni al democrației.
Pauline Adès-Mével
Head of EU-Balkan desk of Reporters Without Borders (RSF)”
Articole asemănătoare
Presa de stat belarusă: Lidera protestelor anti-Lukashenko, reținută la granița cu Ucraina
O rafinărie din Polonia cumpără un grup local media și astfel amenință democrația din țară
Telegram va începe să modereze mesajele private, după arestarea CEO-ului
Date îngrijorătoare: doar 12% din români au verificat informațiile citite pe internet
Majoritatea românilor descarcă ilegal jocuri video