Scrisoare de susținere a reporterului american Evan Gershkovich, semnată de jurnaliști ruși

O scrisoare de susținere a jurnalistului Wall Street Journal reținut de Rusia, Evan Gershkovich, a fost semnată de peste 200 de jurnaliști ruși, organizații de presă și membri ai societății civile.

Semnatarii au respins acuzațiile potrivit cărora Gershkovich ar fi colectat secrete de stat în timp ce își făcea meseria de jurnalist, adăugând că FSB „nu a furnizat nicio dovadă în sprijinul acestei afirmații; se așteaptă ca noi să îi credem pe cuvânt pe investigatorii săi”, conform Moscow Times.

„Dimpotrivă, reputația FSB-ului a fost distrusă de-a lungul anilor de către propriii săi agenți”, continuă scrisoarea.

Mai mult, semnatarii compară cazul reporterului WSJ cu un alt caz în care un jurnalist a fost găsit vinovat de trădare. Anul trecut, reporterul rus din domeniul apărării Ivan Safronov a fost condamnat la 22 de ani de închisoare în condiții similare. Susținătorii lui Safronov acuză FSB că se folosește de încarcerarea jurnaliștilor ca formă de represiune a libertăților presei.

Asemănările dintre acest nou caz de «spionaj» și cazul lui Safronov ne dau motive să ne îndoim serios de acuzațiile aduse lui Evan Gershkovici”, se arată în scrisoare, care adaugă că acesta trebuie eliberat cât mai curând posibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *